Ostalo

Klopi že začenjajo svoj pohod. Previdno!

Ko se spomladi prebuja narava, se prebujajo tudi majhne živali, ki utegnejo postati vaš velik problem. S tem mislimo na klope, ki letno z meningitisom okužijo slabih 300 ljudi. Cepi se še vedno premalo ljudi.
Ljudje večkrat pravijo, da so klopi “najnevarnejšše zveri”07 v Sloveniji, nekateri pa si zaradi njih ne upajo več v gozd zaradi strahu pred boleznimi ki jih prenaššajo. –Pri nas sta najbolj znani in pomembni limska borelioza in klopni meningoencefalitis. Pri prvi omenjeni bolezni je potrebno dodati, da je ta prisotna praktično po celotni državi.

Pred odhodom v naravo se primerno oblecite

Da bi tveganje šzelo zmanjšali, se pred odhodom v naravo primerno oblecite. Telo naj bo čim bolj pokrito. Hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi in zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope. Razpršila niso zanesljiva.

Imate kljub temu klopa? Odstranite ga lahko sami

Če klopa dobimo, ga čim prej odstranimo. Vsak naj si ga odstrani sam, saj njihovo odstranjevanje ni naloga zdravstvene služžbe oziroma je le v izjemnih primerih, ne more pa biti razlog za obisk ambulante ob 3. uri ponoči in ni razlog za kiruršški poseg’. Klopa primemo s pinceto tesno ob kožži in previdno izvlečemo. Če to naredimo sunkovito, je več možžnosti, da se bo zatrgal. Če rilček ostane v kožži, za prenos okužžbe s klopa na človeka sicer ni nevaren, lahko pa rilec in del telesa v koži povzroči ognojitev. V takih primerih je najbolje počakati in odstranitev preložžiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan.

Klopni meningitis je zahrbtna bolezen

Približno en odstotek ljudi zaradi klopnega meningitisa umre, pri dobrih petih odstotkih pride do nepopravljivih ohromitev, dobra tretjina pa po preboleli bolezni še vedno toži za težavami, kot so tresenje, nezbranost, nespečnost, … Take težave so zelo neprijetne. Na žalost se premalo zavedamo da je klopni meningitis resna bolezen, ki jo s cepljenjem lahko preprečimo.