Sveže

Katera bo lendavska vinska kraljica?

Lendava kot vinorodno območje z bogato tradicijo vinogradništva in vinske kulture z namenom in ciljem zastopanja in promocije vin lendavskega okoliša izbira Vinsko kraljico Lendave, ki bo razglašena na prihajajočem Martinovanju. K sodelovanju vabijo kandidatke s stalnim bivališčem na območju občine Lendava v starosti med 18 in 27 let, ki imajo znanje o vinogradništvu, vinarstvu in vinski kulturi, kar dokazujejo s poreklom iz družine, ki se že več let ukvarja z vinogradništvom.
Vinska kraljica Lendave je nosilka krone lendavskega vinogradništva ter poslanica turizma in kulturne dediščine na območju Lendave. Vinska kraljica Lendave skrbi za promocijo lendavskih vin, za pridobivanje novih simpatizerjev lendavskih vin, za razvoj vinske kulture in z njo povezane kulinarike ter za ohranjanje kulturne dediščine območja. K sodelovanju so povabljene kandidatke s stalnim bivališčem na območju občine Lendava, v starosti od 18 do 27 let, ki imajo znanje o vinogradništvu, vinarstvu in vinski kulturi, kar dokazujejo s poreklom iz družine, ki se že več let ukvarja z vinogradništvom.

“Od kandidatke se pričakuje tudi aktivno znanje madžarskega jezika in vsaj enega svetovnega jezika, komunikativnost in pripravljenost sodelovanja na prireditvah na območju občine Lendava in izven nje, z namenom promocije vin lendavskega okoliša, kulinarike ter turističnih destinacij. Izbor kraljice bo opravila komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Občine Lendava, Zavoda za turizem in razvoj Lendava in predstavniki vinogradniških društev iz območja občine Lendava,” so sporočili iz Občine Lendava. Najprimernejša kandidatka, ki jo bo komisija izbrala za Vinsko kraljico Lendave bo okronana dne 11. novembra 2022 na prireditvi Martinovanje, ki bo potekalo pri letnem odru gledališke in koncertne dvorane v Lendavi. Izbrana kandidatka bo krono nosila dve leti.

Kandidatke bodo svoje znanje v času izbora morale dokazati!

V izbirnem postopku bo komisija povabila prijavljene kandidatke na predstavitev. Poleg osebne predstavitve kandidatke, se bo s kandidatko opravil pogovor, ki bo temeljil na vprašanjih s področja splošnega znanja s področja poznavanja vinogradništva in vinarstva, vinske kulture in z njo povezane kulinarike ter promocije vin in s področja turizma na območju Lendave.

Ob imenovanju se bo vinski kraljici podelila krona, lenta in častna listina o imenovanju. Krono ji bo podelil predsednik komisije. Lastnik krone je Občina Lendava. Lento in častno listino o imenovanju ji bo podeli župan Občine Lendava. Vinska kraljica si lahko po svojem izboru izbere obleko in pregrinjalo do vrednosti 500,00 EUR, obleka, pregrinjalo, lenta in častna listina pa postaneta njena last. Stroške krije Občina Lendava iz sredstev svoje dejavnosti.