Ostalo

Kako preveriti veljavnost e-vinjete?

Prvega decembra lani je minilo eno leto od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepke. V družbi DARS z veseljem ugotavljajo, da je bila uvedba uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo. Ker je pred nami obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet pri DARSu pozivajo uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo.
Preverjanje informacije o veljavnosti vinjete

Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na prodajnem mestu DARS, bencinski črpalki ali v drugi fizični trgovini) lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli ob nakupu. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili prek edine uradne spletne trgovine za prodajo slovenskih e-vinjet https://evinjeta.dars.si, pa so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki so ga navedli v postopku spletnega nakupa, če so nakup opravili kot registriran uporabnik, pa so ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

“Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer svetujemo vsem uporabnikom. Sicer pa se lahko v spletni trgovini kadar koli registrirajo tudi uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu ali ki so jo kupili prek spleta kot neregistrirani uporabniki. Ko odprejo svoj e-vinjetni račun, nanj naložijo e-vinjeto na podlagi serijske številke, ki je zapisana na potrdilu o nakupu. V računu si nato preprosto nastavijo opomnik o poteku veljavnosti e-vinjete, ki ga bodo pred potekom veljavnosti e-vinjete prejeli na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila,” so sporočili iz DARSa.

Preverjanje veljavnosti brez potrdila o nakupu

Če uporabniki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, če so informacije na potrdilu zbledele ali če so potrdilo izgubili oziroma založili, jim pri DARSu svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Veljavnost elektronske vinjete lahko uporabniki sami preverijo tudi tako, da v uradni spletni trgovini https://evinjeta.dars.si začnejo s postopkom nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, če je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, ter jim prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Uporabniki naj bodo pozorni na pravilnost podatkov

Če kupujejo e-vinjeto na fizičnem prodajnem mestu, morajo uporabniki prodajalcu sporočiti cestninski razred, vrsto e-vinjete, ki jo želijo kupiti, državo registracije in registrsko označbo vozila ter datum začetka veljavnosti e-vinjete. Zelo pomembno je, da prodajalcu sporočijo pravilne podatke, ki jih morajo pred zaključkom nakupa pregledati in potrditi s podpisom. S podpisom uporabnik jamči, da so vneseni podatki pravilni, in prevzame vso odgovornost za morebitne posledice nepravilnosti podatkov. Na pravilnost podatkov morajo biti pozorni tudi uporabniki, ki vinjeto kupujejo prek spleta. Če se namreč registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana.

Do konca novembra 2022 je DARS prodal skupno 7.914.522 vinjet, od tega 7.310.921 elektronskih (kot je znano, so bile kratkoročne vinjete za leto 2022, torej tedenske in mesečne, do konca februarja 2022 naprodaj še v obliki nalepk). Skupna vrednost prodanih vinjet v obdobju od 1.12.2021 do 30.11.2022 znaša 215,7 mio EUR in je za 42,6 mio EUR višja kot v primerljivem obdobju preteklega leta. V primerjavi s prodajo vinjet v obdobju od 1.12.2018 do 30.11.2019 (pred epidemijo covida) pa je višja za 24,6 mio EUR.