Ostalo

Fotografija: Lendavčanka Biserka Sijarič nagrajena v Zagrebu

V hrvaškem Zagrebu se je odvil že 40. mednarodni salon fotografije, katerega se je udeležila tudi članica Foto-video kluba iz Lendave, Biserka Sijarič. Omenjeni salon fotografije vsako leto pripravlja fotoklub Zagreb, ki je lansko leto obeležil svojo 130. obletnico obstoja.
V Zagrebu na Hrvaškem se je odvil že 40. mednarodni salon fotografije, ki ga podpira Mednarodna zveza za fotografsko umetnost, ministrstvo za kulturo in medije Hrvaške, mestna pisarna za kulturo iz Zagreba ter mestna pisarna za izobraževanje, šport in mladino iz Zagreba. Fotografi so na omenjenem salonu lahko sodelovali v petih kategorijah in sicer: Prosta fotografija (barvna digitalna), Prosta fotografija (enobarvna digitalna), Ljudje (barvna/enobarvna digitalna), Abstraktna (barvna/enobarvna digitalna) in Fotografija v nizki svetlobi (barvna/enobarvna digitalna).

Na omenjeni mednarodni salon fotografije je fotografijo z naslovom “007” v kategoriji Fotografija v nizki svetlobi (barvna/enobarvna digitalna) oddala tudi Lendavčanka Biserka Sijarič, članica Foto-video kluba Lendava ter prejela nagrado “Honorable Mention” (Častna omemba) Fotokluba Zagreb. V kategoriji, v kateri je tekmovala Sijaričeva, je sicer nagrado prejelo še 23 avtorjev, od katerih je, poleg Lendavčanke, še ena Slovenka in sicer Irena Gregorc. Skupno se je sicer na omenjeni salon svoje fotografije prispevalo 385 avtorjev iz 40 držav. Nabralo se je za okrog 6.000 fotografij, nagrajenih pa je bilo 120 avtorjev.

“Fotografija je že pred časom nastala na prireditvi Špancirfest v Varaždinu. Na prireditvi je bila postavljena zanimiva atrakcija, luminarij, kar je v bistvu napihljiv labirint predorov in prostornih kupol. S seboj sem imela fotoaparat in sem v tem luminariju posnela fotografijo, na kateri pa se je znašla naključna ženska. Ko sem se vrnila domov sem fotografijo pretvorila v črno-belo in me je ta takoj asocirala na začetni prozor iz filma James Bond. Tako sem fotografijo poimenovala kar ‘007’ in se po dolgem času odločila, da jo pošljem na omenjeni mednarodni salon fotografije v Zagreb. Moram priznati, da me je nagrada presenetila,” je za naš spletni medij včeraj dejala Biserka Sijarič. Zmagovalne fotografije so razstavljene v tamkajšnji Nacionalni knjižnici.