Sveže

FOTO: Včeraj odprli 16. razstavo Pirhi, vino in velikonočni izdelki

Včerajšnji ponedeljek ob 17.00 uri so na Glavni ulici 2 v Lendavi odprli že 16. razstavo Pirhi, vino in velikonočni izdelki. Razstava je sicer organizirana v precej manjšem obsegu, kot smo je bili vajeni pred leti, a kljub temu ni nič manj zanimiva. Za glasbeni vložek je poskrbel pevski zbor KTD Močvirski tulipan Radmožanci. Razstava je odprta do petka, 31. marca vsak dan med 8. in 17. uro.
“Letošnja razstava je ponovno pripravljena v duhu lanske, tukaj v naši dvorani na dvojki, v precej manjšem obsegu, kot smo je bili vajeni pred leti. Kljub prostorski stiski, pa vendarle lahko vidite različne velikonočne izdelke (pirhe iz različnih materialov in v različnih tehnikah, zajčke, ptičke, različne izdelke iz ličja, krep papirja, lesa, gline, ter še marsikaj drugega), katere je za to priložnost prispevalo kar 33 razstavljavcev iz občine Lendava, Velike Polane, Črenšovcev, Turnišča, Dobrovnika, Murske Sobote, Gornje Radgone ter iz Madžarske in Hrvaške. Razstavljajo pa ne samo društva, ampak tudi ustanove in kar nekaj posameznikov.

Zraven razstavljenih velikonočnih izdelkov, so na stenskih panojih na ogled tudi vezenine z velikonočnimi in pomladanskimi motivi ter kvačkani prtički, članic krožkov ročnih del iz devetih kulturnih društev. Svoj razstavni kotiček ima tudi Vrtec Lendava. Društvo zbirateljev Pomurja nam je letos k razstavi prispevalo zbirko znamk in razglednic na temo velike noči. Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava so prav tako pripravili razstavni kotiček s svojimi vini iz našega prekmurskega vinorodnega okoliša ter nekaj vinarskih pripomočkov,” je dejala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava, ki razstavo vsako leto tudi organizira.

Razstava, ki bo odprta do konca tedna, torej do petka, 31. marca vsak dan med 8. in 17. uro, ni samo mednarodna, ampak na nek način tudi medgeneracijska, saj s svojimi izdelki sodeluje tako mlajša, kakor starejša generacija, torej od vrtca, šole, društev, pa vse do upokojencev, ki bodo to tradicijo izdelovanja velikonočnih pirhov in raznih drugih velikonočnih izdelkov z veseljem predali bodoči generaciji.