Sveže

FOTO: V Murski Soboti odprli razstavo del Štefana Galiča in Bakosa Tamása

V Galeriji Murska Sobota so včerajšnji pozni popoldan odprli dve razstavi. Do 10. januarja prihodnje leto bo na ogled 100 izbranih eksponatov iz dveh ciklov madžarskega samouka Bakosa Tamasa in 42 grafik dveh zbirk Lendavčana Štefana Galiča.
V murskosoboški galeriji so včerajšnji pozni popoldan odprli dve razstavi in sicer razstavo del Štefana Galiča z njegovo razstavo “Lesorezi iz stalnih zbirk Galerije – Muzeja Lendava in Galerije Murska Sobota” in dela Bakosa Tamása pod imenom “Painting the Blues.”

Razstava Štefana Galiča, ta je postavljena v veliki galeriji ter balkonu murskoboške Galerije, predstavlja umetnika predvsem kot mojstra barvnega lesoreza, saj je sestavljena izključno iz tistih grafičnih listov, s katerimi je zastopan v stalnih zbirkah dveh pomurskih javnih galerij. Dela Bakosa Tamása se odražajo kot osebne izkušnje. Njegovega ustvarjanja ne moremo pripisati nobenemu znanemu likovnemu gibanju, vendar navdušuje z izraznostjo svojega slikarstva. Pri tem velja omeniti, da je Tamás med drugim dvanajst let živel kot brezdomec v Budimpešti, bil je pretepen in komaj preživel strelski napad.

Razstava Galičevih lesorezov je ob tem tudi rezultat dobrega sodelovanja med Galerijo Murska Sobota in Galerijo-Muzejem Lendava. Direktor slednje, Dubravko Baumgartner, je ob tem napovedal, da se bodo Galiču v Lendavi posebej poklonili prihodnje leto. Galičev opus zaradi njegove virtuoznosti in mukotrpnosti tehničnega procesa lesoreza sicer ni velik, tudi motivi niso obširni. Med njimi so metulji in violine, zapisi in fosili.

FOTO: Tomaž Galič