Ostalo

FOTO: To je razburilo prebivalce Trimlinov

Včeraj smo poročali o podjetju na obrobju strnjenega naselja Trimlini, ki je, kot pravijo tam živeči, z mletjem koruze povzročalo hrup in prah. Včeraj se je našemu uredniku oglasil vodja aktivnosti Jožef Gerenčer, in predal fotografije takratnega dogajanja.

Spomnimo: Problematiko podjetja na obrobju Trimlinov krajani opažajo že vsaj od meseca decembra, ko je podjetnik tik ob strnjenem naselju pričel z mletjem koruze, pri čemer pa se širi smrad in predvsem prah. Konec meseca januarja je vodstvo krajevne skupnosti s krajani obvestilo občino Lendava o omenjeni problematiki, a so jih na občini zavrnili z besedami, češ, da občinske inšpekcijske službe za takšen primer niso pristojne, a da so ogled dejavnosti opravile in bodo situacijo spremljale še naprej. Krajane so tako napotili na inšpekcijo ki deluje v okviru Agencje za okolje, a slednja nepravilnosti ni ugotovila.

Jožef Gerenčer, za oddajo Hidak: “Lani, sredi decembra je neko podjetje, za katero smo kasneje izvedeli, da gre najverjetneje za murskosoboško podjetje Petios, trgovino z ostanki in odpadki, na dvorišče pripeljalo okrog 1000 ton koruze, ki so jo začeli mleti na odprtem. Posledica tega je, da se je v okolico razširilo ogromno prahu. Po naših opozorilih so s tem po enem tednu prenehali in postavili šotor. V začetku januarja so v njem začeli mleti še nekaj. Koruzo so decembra odpeljali, odtlej pa v večernih in nočnih urah s kamioni vozijo neko surovino, za katero ne vemo kaj je. Na dvorišču se je med drugim pojavila tudi neka črna snov. Domnevno gre za plesnivo koruzo in neko neznano snov ki jo meljejo, posledica tega pa je, da se zelo praši. Hiše, fasade, okna, vrata in les, skratka vse v premeru 100 metrov je popolnoma belo. Širi pa se tudi smrad. Z belim prahom so med drugim prekrite tudi vrtnine. Spral ga ni niti dež. Glede na dejavnost podjetja enostavno ne vemo, ali je zadeva zdravju škodljiva in za kašno snov gre.”

Dr. Pálfi Dénes, inženir agronomije, za oddajo Hidak: “Plesniva koruza namreč ni primerna za uživanje, niti ni primerna za krmo. Uporablja se jo le za sežiganje recimo v elektrarnah. Vprašljiva je torej uporaba plesnive koruze v take namene, da jo je treba prej zmleti. Pri mletju takšne koruze, ko ni primernega zračenja in pravih zračnikov, nastane problem prahu, ki se dviguje v ozračje, v zrak pa s tem pridejo velike količine plesni, micelija. Ker pa koruzni kalčki vsebujejo olja, je prah oljnat in ga je težko ali celo nemogoče počistiti ali sprati. Vprašljivo je torej uživanje vrtnin, ki so bile v stiku s tovrstnim prahom in je ne moremo toplotno obdelati.”
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6252014570022236897?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]