Sveže

Trimlinčanom je prekipelo

Že nekaj mesecev podjetje na obrobju strnjenega naselja Trimlini, obdano s stanovanjskimi hišami, melje koruzo, pri čemer nastaja prah in hrup, nad katerima se pritožujejo bližnji prebivalci. Slednji so celo pripravljeni iti v tožbo.

Problematiko podjetja na obrobju Trimlinov krajani opažajo že vsaj od meseca decembra, ko je podjetnik tik ob strnjenem naselju pričel z mletjem koruze, pri čemer pa se širi smrad in predvsem prah. Konec meseca januarja je vodstvo krajevne skupnosti s krajani obvestilo občino Lendava o omenjeni problematiki, a so jih na občini zavrnili z besedami, češ, da občinske inšpekcijske službe za takšen primer niso pristojne, a da so ogled dejavnosti opravile in bodo situacijo spremljale še naprej. Krajane so tako napotili na inšpekcijo ki deluje v okviru Agencje za okolje, a slednja nepravilnosti ni ugotovila.

Tako krajani, kakor tudi predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Igor Kulčar in vodja aktivnosti Jožef Gerenčer so enotni, da takšna dejavnost ne spada v naselje, temveč na območje industrijske cone. “Premični mlin koruze tam stoji že več mesecev, brez asfaltne podlage, pa tudi tovorna vozila stojijo brez urejenega parkirišča. Na dvorišču je kup gnile koruze, ki jo dež izpira v podtalnico in noben naj ne trdi, da je takšen prah, ki se širi in pada na naša dvorišča ter vrtove, zdrav,” se huduje Gerenčer.

Vaščani hrup še prenesejo, a prahu pač ne. Najbližji sosedje med drugim trdijo, da tovorna vozila material za mletje prevažajo tudi sredi noči, za javnost pove Gerenčer, krajani pa vztrajajo, da se bodo borili naprej. Tudi z zborom krajanov, ki bo menda kmalu. Če bo potrebno, pa tudi z odškodninsko tožbo.