Ostalo

Propad tekstilnega giganta Mura na delavcih pustil duševne brazgotine

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa UKC-ja Ljubljana je v letih 2012 in 2013 opravil raziskavo na 1.046 Murinih delavcev. Gre za prvo tovrstno obsežnejšo raziskavo pri nas. Rezultati so zaskrbljujoči.

V raziskavi, ki jo je med leti 2012 in 2013 opravil Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, ki deluje pod okriljem UKC Ljubljana, je takrat sodelovalo 1.046 zaposlenih v podjetju Mura v Murski Soboti, ki so v tistem obdobju postali brezposelni. Kot vemo, stečaj Mure leta 2009 ni prinesel le praznih denarnic, solz in jeze, temveč je na odpuščenih, predvsem delavkah, po večini takih ki imajo le osnovnošolsko izobrazbo, pustil globoke duševne brazgotine, saj je kar vsak sedmi odpuščeni delavec pomislil na samomor.

Cena, ki so jo zaradi propada Mure delavci plačali s telesnim in duševnim zdravjem ter finančno stisko, je bila, sodeč po rezultatih raziskave, prevelika. Odpuščeni so izgubljali kilograme, zboleli so za boleznimi srca in ožilja in zboleli za boleznimi prebavnega trakta. Kar nekaj je takih, ki so zboleli tudi za sladkorno boleznijo. Kar četrtina se je spopadla z depresijo, nekaj manj je imelo samomorilna nagnjena. Raziskava je sicer potrdila to, kar so raziskovalci domnevali. Neodgovorno prestrukturiranje podjetja in slabi odnosi med vodstvom in med zaposlenimi pa je dalo piko na i.

Iz rezultatov teh konkretnih raziskav bi torej bilo potrebno doseči to, da bi se prestrukturiranja, ki se bodo v prihodnje dogajala, izvajala odgovorno in da bi se v to vključil tudi človek, delavec.