Sveže

FOTO: Razstava Mandal Suzane Jambor iz Lendave

Minuli sobotni pozni popoldan se je v hotelu Cubis v Lendavi odvilo odprtje razstave Mandal, avtorice Suzane Jambor iz Lendave. Mandala je duhovna in / ali obredna geometrijska konfiguracija simbolov ali zemljevida.
Mandale je uporabljalo veliko kultur. Od budizma do hinduisima, aboridžinov do Hopi indijancev… celo starodavni alkimisti so jo uporabljali. Mandale so s človeštvom že stoletja. Običajno ima koncentrično, krožno naravo. Pomen besede mandala v sanskrtu je krog. Simbolizira idejo, da življenja nikoli ni konec in je vse povezano.

“Umetnost me je vedno zanimala. Mandala je meni osebno neke vrste meditacija. Zelo rada jih ustvarjam, saj rada pomagam drugim ljudem. Mandale so informirane z vilinskimi simboli in so zelo personalizirane in s tem ko pomagam drugim, pomagam hkrati tudi sebi. Mandale ustvarjam po svojem navdihu in odzivi so odlični. Lahko se pohvalim, da negativnih odzivov praktično ni. Z ustvarjanjem mandal se ukvarjam že dobro leto dni, že sicer pa rišem skorajda celo življenje, a sem se tukaj našla. To me je tako pritegnilo da bom najbrž zelo težko izšla iz tega.

Mandale ustvarjam z akrilno barvo te z barvo za risanje na porcelan. Pravil ni in na platno lahko daš vse kar ti je všeč. Ustvarja se š čopičem, ena večja mandala pa lahko nastaja tudi po teden dni (dnevno je dela za okrog 5 ur). Za tako ustvarjanje je potreben mir, torej izključitev motečih dejavnikov, sama pa najraje ustvarjam ob glasbi,” nam je dejala Suzana Jambor.