Ostalo

Erasmus+ projekt ‘Digitalno pri odraslih, Digitalno? Nič bat.’: Starejši in pridobivanje digitalnih veščin

Društvo Provida iz Lendave in Dom Sv. Ane iz Babincev sta združila moči v inovativnemu Erasmus+ projektu “Digitalno pri odraslih, Digitalno? Nič bat.” Cilj projekta je izobraziti starejše od 60 let v digitalnih veščinah, saj so oni prav tisti, ki imajo najmanj digitalnih veščin.
V okviru pilotnega projekta so se osredotočili na izobraževanje starejših oseb, na hrvaškem v domu za starejše Dom Svete Ane, v Sloveniji pa na tiste starejše osebe, ki živijo v domačem okolju. Digitalno pismenost starejših so preverili s pomočjo anket, pri čemer jih je zanimalo, kolikšen del uporablja elektronske naprave ter za kakšne namene.

Zanimalo jih je tudi ali so sploh zainteresirani, da bi na primer pametne telefone uporabljali za kaj drugega kot za telefonske klice. Največji interes so izrazili za uporabo Facebooka, Vibera, YouTuba in e-storitev, kot so e-Građani, eUprava ter zVEM. Na podlagi rezultatov anket za potrebe izobraževanja pripravljajo tudi učne pripomočke, ki bodo večjezični (slovenski, hrvaški in madžarski).