Sveže

FOTO: Odprli razstavo grafik beloruskega umetnika Marca Chagalla

Včeraj zvečer so na lendavskem gradu, v tamkajšnjih galerijskih prostorih, odprli razstavo grafik ruskega slikarja Marca Chagalla z naslovom Stvarjenje in Biblija, ki je del uspešnega cikla razstav Velikani svetovne likovne umetnosti. Razstavo je slavnostno odprl minister za kulturo, Anton Peršak, razstavljenih pa je 135 del Chagalla.
Direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner je že na včerajšnji novinarski konferenci v mestni hiši povedal: “Pričujoča razstava je nadaljevanje cikla Velikani likovne umetnosti, s katerim smo pričeli leta 2009 z razstavo Victorja Vasarelya. Lahko rečemo, da so se razstave dodobra uveljavile, o čemer priča tudi nenehno povečevanje obiska. Lani si je tako grafike Salvadorja Dalija ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev. Naš cilj je to številko s Chagallom seveda preseči, zato smo pripravili še dodatni program. Med drugim bomo v sklopu razstave izvajali projekcijo razstavljenih grafik na grad, kar bo vidno iz mesta, projekcije pa bodo tudi na grajskem dvorišču. Posebej razveseljivo je, da se obiskovalci vsako leto vračajo, prihajajo pa iz vse Slovenije in sosednjih držav, Madžarske, Avstrije in Hrvaške.”Baumgartner je še povedal, da je cikel Velikani likovne umetnosti plod odličnega sodelovanja z zasebnim nemškim zbirateljem, gospodom Richardom H. Mayerjem, ki vsa leta velikodušno podpira delovanje GML. Poudariti velja še, da so vsa dela, ki jih razstavlja GML, originali.

Chagallov opus je ogromen, izjemno raznolik in tematsko bogat. Razstava 135 del iz zbirke zasebnega zbiratelja Richarda H. Mayerja v galeriji lendavskega gradu ponuja vpogled v vrhunce njegovega grafičnega opusa. Osrednja pozornost je posvečena barvnim litografijam, ki so nastale kot ilustracije k Bibliji po umetnikovem potovanju v Palestino leta 1931, v poznih 50-ih letih 20. stoletja pa so bile v posebnih številkah pariške umetniške revije Verve odmevno predstavljene javnosti. Razstavljene so skupaj z izborom Chagallovih grafik, v katerih je umetnik raziskoval svoje priljubljene motive, ki med drugim vključujejo podobe iz rodnega Vitebska, avtoportrete, portrete ljubezenskih parov, cirkusantov in muzikantov. Postavitev razstave tako celovito odstira pomemben del Chagallove umetniške dediščine.