Ostalo

FOTO: Najvzhodnejše mesto Slovenije je za kratek čas postalo prestolnica baleta

Ni V lendavski Gledališki in koncertni dvorani se je med torkom in četrtkom odvijalo 15. Tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK. Včerajšnji popoldan je potekala zaključna slovesnost, na kateri so podelili nagrade, prisotni pa so si lahko ogledali nastope nagrajenih baletk in baletnikov.
Včerajšnji popoldan se je v Gledališki in koncertni dvorani odvila zaključna slovesnost 15. Tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK. Tekmovanje se lansko leto zaradi koronaukrepov ni izvajalo. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo skupno 51 mladih plesalk in plesalcev v petih kategorijah. Nastopajoče je ocenjevala strokovna žirija v sestavi predsednica, Melinda Szitt, članica Alenka Ribič in član Leo Mujić.

Iztok Babnik, predsednika Komisije TEMSIG je v pozdravnem nagovoru izpostavil, da so letošnje ocene bile dobre in da so plesalke ter plesalci pokazali dovolj kakovostnega znanja. “Vsak je dodal svoj kamenček v mozaik in tudi svoj pečat. Tekmovanje je bilo organizirano dobro in iskrene čestitke vsem,” je dejal. Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Lendava, Janez Magyar. “Veseli me, da so se mladi plesalci tako dobro izkazali svojo ljubezen do plesa,” je poudaril. Predstavil je načrte za novo večnamensko dvorano ter izpostavil širitev lendavske Glasbene šole. V zaključku se je zahvalil komisiji in organizatorjem.

Zlate, srebrne in bronaste plakete, prve, druge in tretje nagrade ter posebna priznanja so podelili: žiranta Alenka Ribič in Leo Mujić ter vodja tekmovanja, Tina Hribar:

 • Kategorija I. a plesalke:
  V kategoriji plesalke I. a je prejel bronasto plaketo Lili Kokalj s Konservatorija za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom Helene Valerije Krieger.
  Srebrno plaketo in drugo nagrado je prejela Alisa Rebol z Glasbene šole Radlje ob Dravi. Plesalkina mentorica je Galina Čajka Kuhar.
  Zlato plaketo in prvo nagrado je prejela Varja Golec Horvat s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Mentorica je Helena Valerija Krieger.
 • Kategorija I. b plesalke:
  V kategoriji plesalke I. b je prejela bronasto plaketo Marija Kotnik s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Mentorica je Vesna Cestnik Tehovnik.
  Bronasto plaketo je prejela Gaia Štromajer, ki prihaja s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Plesalkina mentorica je Blanka Polič.
  Zlato plaketo in prvo nagrado je prejela Ela Narat s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom Tanje Pavlič.
 • Kategorija I. b plesalci:
  Bronasto plaketo je prejel Jarne Horvat Juntes s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom Tanje Pavlič.
  Srebrno plaketo in drugo nagrado je prejel Grega Golob s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, mentorica plesalca je Vesna Cestnik Tehovnik.
 • Kategorija II. a plesalke:
  Bronasto plaketo je prejela Nuša Gujt Bauman s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Plesalkina mentorica je Galina Dmitrieva.
  Srebrno plaketo in tretjo nagrado je prejela Ilma Dedić, s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Mentorica plesalke je Nina Ogrinc.
  Srebrno plaketo in drugo nagrado je prejela Iza Fašun s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom Marinke Ribič.
 • Kategorija II. a plesalci
  Bronasto plaketo je prejel David Jakić s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Mentor je Nikolai Chilnikov.
 • Kategorija II. b plesalke
  Bronasto plaketo je prejela Zarja Kotlušek Pavčič s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Mentorja plesalke sta Nina Ogrinc in Georgeta Capraroiu.
  Bronasto plaketo je prejela Klara Strmnčnik s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Plesalkina mentorica je Galina Dmitrieva.
  Srebrno plaketo in drugo nagrado je prejela Manca Strmnčnik s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Mentorica je Galina Dmitrieva.
 • Kategorija II. b plesalci
  Bronasto plaketo je prejel Maro Vranaričić s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Mentor je Nikolai Chilnikov.
 • Posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne koreografije je prejela Lana Druškovič s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Mentorica je Tanja Pavlič.
 • Posebno priznanje koreografu za izvirno, sodobno koreografijo, narejeno posebej za to tekmovanje, Odhajanje, je prejela Martina Svetina, s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Seveda je koreografija vključena tudi v program nocojšnjega slavnostnega koncerta.