Ostalo

FOTO: Na območju Lendave vedno večja problematika z brskanjem po smeteh s strani tujcev

Na območju občine Lendava, predvsem v samem mestu Lendava tako občani kakor tudi stanovanjsko podjetje Lendava opažajo vedno več brskanja po smeteh, natančneje po smetiščnih koših. Pri takšnem početju so največkrat zaloteni tujci, ki pa po končanem “delu,” za seboj največkrat pustijo pravo malo razdejanje.
Že dlje časa se občani srečujejo s problematiko brskanja po smeteh s strani predvsem tujih državljanov. Najpogosteje gre za državljane nam sosednje republike Hrvaške, ki se čez mejo podajo predvsem iz naselja Sitnice, ki je le streljaj oddaljeno od nam najbližjega Murskega Središća. Ti, najbrž v upanju na kakšne dobrine, do dobra prečesajo smetiščne koše predvsem v blokovskih naseljih, velikokrat pa se na pot proti domu ali drugam podajo dobro “natovorjeni.” Občanov sicer to ne bi motilo, če le ne bi slednji za seboj pustili pravo malo razdejanje.

Največjo problematiko opažajo v Tomšičevi ulici v Lendavi, z zadevo pa so seznanjeni tudi pri Stanovanjskem podjetju Lendava, kjer klice občanov prejemajo skorajda vsakodnevno. “Klice v naše podjetje imamo praktično vsakodnevno. Sestanek na to temo smo pred kratkim imeli s predstavniki Župančičeve ulice in kot smo ugotovili, tega enostavno več ne moremo kontrolirati. To je postalo noro, če lahko tako rečem,” se huduje Igor Kolenko, direktor stanovanjskega podjetja, ki kot najboljšo rešitev vidi postavitev ograjenih prostorov za smetiščne koše, torej smetarnikov.

“Druge rešitve kot postavitev smetarnikov, ni. Načrti so, dogovori so, le še zavzeti se bo treba čim bolj, da se jim v čim krajšem času postavi čim več. Zabojnike bomo tako enostavno zaklenili in konec. Reda drugače pač ne bo, situacija pa se bo ponavljala,” še pove Kolenko in poudari, da napako delajo tudi stanovalci večstanovanjskih stavb, saj jih ti vabijo in jim, recimo oblačila ali obutev, celo ponujajo ali nastavljajo. Na naše uredništvo se je predvčerajšnjim obrnilo nekaj zaskrbljenih prebivalcev ulice Heroja Mohorja, ki nad rezultatom takšnega početja niso ravno veseli.

“V ulici Heroja Mohorja (kjer je kompleks garaž) se že dlje časa pojavlja svinjarija, katero povzročajo tujci ob pregledu zabojnikov! Vse premečejo in za seboj pustijo tako kot je videti. Moteče je tudi vozilo, ki tam stoji že dlje časa in nihče ne ukrepa,” so nam zapisali v elektronskem sporočilu in dodali fotografije. Te so več kot zgovorne.