Ostalo

FOTO: Na današnji dan: Želeli zavzeti takratni MMP Dolga vas

Današnji dan so si prebivalci ob mednarodnem mejnem prehodu Dolga vas, leta 1991 zapomnili za vedno. Takrat se je začela vojna za Slovenijo, ki je trajala 10 dni. JLA je tega dne nameravala zavzeti takratni mednarodni mejni prehod Dolga vas a jim to ni uspelo saj so se pogumni možje pod vodstvom mejne milice in komandirja Ladislava Bagladija zoperstavili večkrat močnejšemu nasprotniku.
Vojaki Teritorialne obrambe, ki so 27. junija 1991 oboroženi z avtomatskim in osebnim orožjem stražili takratni Mednarodni mejni prehod v Dolgi vasi, se še zelo jasno spominjajo dogodkov izpred sedemindvajsetih let. Takrat je JLA, natančneje 70 vojakov JLA nameravalo zasesti in tudi zavzeti takratni mednarodni mejni prehod v Dolgi vasi. Naslednji dan so jim bili na pomoč namenjeni še dodatni vojaki JLA, a so bili ustavljeni v Murskem Središću.

Jugoslovanska vojska je proti Dolgi vasi takrat krenila iz Murske Sobote, ter iz vojašnic v Lendavskih Goricah ter Žitkovcih -slednja je bila ustavljena s strani dobrovniške enote. Vojska JLA je najprej blokirala vse dostope do dolgovaškega mejnega prehoda, a so jih slovenski fantje -teritorialci in policisti (takrat jih je skupno bilo 80) do dobra presenetili in blokado vrnili. Prva je bila na cesti ob vhodu v romsko naselje z delovnimi stroji, naslednja pa pri mejnem prehodu, v obliki avtocistern podjetja Integral Lendava.

Jugoslovanska vojska je takrat od komandirja mejne milice Ladislava Bagladija zahtevala predajo mejnega prehoda, v nasprotnem primeru “bodo mejni prehod napadli z vsem razpoložljivim orožjem.” Bagladi jih je ob tem odločno zavrnil. Napetosti so rasle, situacija je postala resna. Med teritorialci in JLA se je takrat odvijala prava psihološka vojna, pri blokadi JLA nedaleč stran od mejnega prehoda pa sta bila postavljena dva hitrostrelna topa.

Prebivalci so bili odločni, da bodo pomagali

Strah se je ob dogodkih tega dne nasedel tudi med prebivalce ob mejnem prehodu. Ti so bili odločni, da bodo pomagali in da ostanejo v svojih domovih kljub temu, da bi jim morda že čez minuto lahko stregli po življenju.

Naši fantje se lahko zahvalijo tudi Madžarom

Poleg prebivalcev hiš v neposredni bližini, so teritorialcem bili zelo naklonjeni tudi Madžari. V primeru napada bi prebivalce evakuirali ravno k njim. Slednji so tudi slovenskim teritorialcem zelo pomagali, jih preskrbovali s hrano in pijačo, šotori in odejami ter omogočali prehode avtomobilskih cistern s katerimi so branitelji dolgovaškega mejnega prehoda s takratno milico blokirali prehod jugoslovanski ljudski armadi.

Pri dobavi hrane je uspešno sodeloval tudi Franc Litrop. S strani Madžarske je jugoslovanski vojski bilo dano opozorilo: “Le en metek na naše ozemlje in vam bomo vrnili.”

JLA se je morala umakniti

Po serijah napetosti med TO in JLA, se je ta v deževni noči morala umakniti s svojih položajev. V to so jih prisilili teritorialci in tamkajšnja milica. Zadeva se je takrat obrnila v prid braniteljem prehoda. Takrat se je sicer pojavila težava, saj jugoslovanska vojska ob umiku ni želela predati orožja, a so morali storiti tudi to, saj so teritorialci v zrak spustili nekaj opozorilnih strelov.