Ostalo

Policija začenja akcijo Truck & Bus. Vozniki tovornih vozil in avtobusov, bodite odgovorni!

Današnji ponedeljek se začenja drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo policisti izvajajo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. Evropsko usklajen poostren nadzor, ko bodo še več pozornosti kot običajno namenili preverjanju te kategorije voznikov, bo pod skupnim imenom Truck & Bus v večini evropskih mest potekal vse do 14. maja.
Tovorni in avtobusni promet bomo nadzirali na avtocestah, hitrih cestah in avtobusnih postajališčih po vsej državi

V tednu od 8. do 14. maja 2023 bodo policisti izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Poleg tega bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih v mestih in krajih, avtobusni prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

Pri voznikih bodo še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Vozniki, bodite odgovorni!

“Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo. Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov,” so sporočili iz Policije.

Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Letos na slovenskih cestah umrla že dva voznika tovornih vozil

V štirih mesecih letošnjega leta je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 849 voznikov tovornih vozil, od tega so jih povzročili 477. V teh nesrečah sta umrla dva voznika tovornih vozil. Dva voznika sta bila huje telesno poškodovana, 24 pa lažje. V enakem obdobju je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 95 voznikov avtobusov, kar je za 4,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil in avtobusov, so nepravilni premik z vozilom, nepravilna stran in smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.