Ostalo

FOTO: Monošter: Oprli razstavo del likovne kolonije, ki poteka v soorganizaciji Galerije-Muzeja Lendava

V Slovenskem kulturnem in informativnem centru v Monoštru so odprli razstavo 21. Mednarodne likovne kolonije, dela katere so nastale avgusta. Razstavo je odprl slovenski veleposlanik na Madžarskem dr. Marjan Cencen. Likovna dela je predstavila umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan, v imenu organizatorjev so goste pozdravili predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovács, župan Monoštra Gábor Huszár in dolgoletni strokovni vodja likovne kolonije Feri Gerič. Odprtja razstave se je udeležila tudi slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček.
V Slovenskem domu v Monoštru, središču porabskih Slovencev, je avgusta potekala mednarodna likovna kolonija, katere se je udeležilo trinajst umetnikov iz Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Italije in Argentine. Likovno kolonijo, ki je 21. po vrsti, prirejata Zveza Slovencev na Madžarskem, ena od dveh organizacij Slovencev na Madžarskem, ter Galerija-Muzej Lendava.

Na letošnji koloniji je sodelovalo trinajst umetnikov, in sicer Pippo Altomare iz Italije, Csuta György, Gajdan Žuža, Ferenc Kovač, Hajnal Papp in Anna Laura Palcsa iz Madžarske, Barbara Demšar, Ferenc Kiraly, Cvetka Hojnik in Endre Gönter iz Slovenije, Valentin Gatica iz Argentine, Fodor-Lengyel Zoltan iz Španije in Andreja Hojnik Fišić iz Hrvaške.

Finančno so kolonijo podprli urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, slovenski javni sklad za kulturne dejavnosti ter državni sekretariat za cerkvene in narodnostne zadeve pri uradu predsednika madžarske vlade.

FOTO: Silva Eöry