Ostalo

Mladi iz Murske Sobote vključeni v projekt EU Youth Cinema

Murskosoboški osnovnošolci in srednješolci so si v okviru projekta EU Youth Cinema: Green Deal ogledali kratke filme na temo vpliva tekstilnega sektorja na naš planet ter z Dragom Dervaričem, direktorjem podjetja Saubermacher in Leo Cipot, direktorico Zavoda korak naprej, razpravljali o problematiki in rešitvah. Tokratna edicija projekta sovpada z evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki spodbuja zmanjšanje porabe, ponovno uporabo izdelkov in materialov ter recikliranje odpadkov. Projekt EU Youth Cinema: Green Deal se izvaja v sodelovanju s številnimi nacionalnimi in evropskimi partnerji, v Sloveniji s socialnim podjetjem EPEKA.
S projektom “EU Youth Cinema: Green Deal” želi Evropska komisija skozi filme o zelenih tematikah navdušiti mlade za uresničevanje ciljev evropskega zelenega dogovora (EU Green Deal). Tokratna edicija projekta sovpada z evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka pod sloganom “Tekstilni odpadki so iz mode.” Osnovnošolci in srednješolci iz naše regije so si ogledali britanski film “Podnebne spremembe – dejstva,” v katerem sir David Attenborough ponuja poglobljen pregled znanstvenih teorij o podnebnih spremembah, in irski film “Gora tekstila – skrito breme naših modnih odpadkov,” ki poudarja družbene in okoljske posledice trgovine z rabljenimi oblačili ter sledi poti zavrženih oblačil od zabojnikov za odpadke v Evropi do odlagališč in vodnih poti na globalnem jugu.

“Mislim, da bi se morali mladi več ozaveščati in imeti več znanja o okoljevarstvu. Potem bi tudi lažje pripomogli k spremembam. Takšne priložnosti so sicer že zdaj, je pa na koncu odvisno od vsakega posameznika,” je dejala Emma Kuzmič, dijakinja gimnazije Murska Sobota.

“EU Youth Cinema: Green Deal Projekt EU Youth Cinema: Green Deal” je nastal na pobudo Združenja filmskih festivalov LET’S CEE s sofinanciranjem Evropske unije, in se izvaja v sodelovanju s številnimi nacionalnimi in evropskimi partnerji. Program opozarja na okoljske izzive in spodbuja ozaveščanje o trajnostnem načinu življenja. Program projekta je sestavljen iz 25 evropskih filmov, ki bodo predstavljeni v Cineplexxih v 21 evropskih mestih v Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji, Romuniji in Sloveniji ter na spletni platformi pretočnih vsebin: www.euyc.green.

Izobraževalno ponudbo zaokrožujejo delavnice, predavanja, razprave in didaktično gradivo. Christof Papousek, finančni direktor in sopartner Cineplexxa, je o projektu dejal: “Kino kot prostor posredovanja je še vedno najprimernejši za motiviranje in navdihovanje mladega občinstva ter ustvarjanje občutka skupnosti, kar se bo upajmo odražalo tudi v številnih pobudah za zaščito podnebja v konec.”