Ostalo

FOTO: Društveno ocenjevanje vin letnika 2023 članov Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava

Včerajšnji dopoldan se je v restavraciji Term Lendava odvijalo društveno ocenjevanje vin letnika 2023, Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava. Ocenjevalna komisija v sestavi Marija Feher (predsednica), Cvetka Sakelšek, Egon Krampač, Alen Felšő in Barbika Žunič (člani) so ocenili skupno 52 vzorcev in se strinjali, da je lanska letina bila kakovostna.
V restavraciji Term Lendava se je včeraj med 10.00 in 12.00 uro odvijalo društveno ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava. Ocenjevalna komisija je ocenila 52 vzorcev, pet vzorcev pa je zaradi neustreznosti bilo izločenih. Tako predsednik društva Sebastijan Gjerkeš kakor tudi predsednica ocenjevalne komisije Marija Feher sta ocenila, da je lanska letina bila kakovostna in da je hkrati bila specifična zaradi toče v letu poprej, bilo pa je tudi obilo dežja v predpoletnem času.

“Lanski letnik je bil danes ocenjen kot zelo dober letnik. Ocene so bolj izstopale kot lanske, tako, da imamo precej visoko povprečje ocenjenosti. Izločenih je bilo pet vzorcev, kar je malo, a je to, glede na skupno povprečje ocenjenega letnika, zanemarljivo. V splošnem smo vinogradniki z letnikom 2023 zadovoljni. Gre za letnik, ki izstopa, in ki je zahteven. Pridelek je sicer bil ponekod nekoliko zmanjšan -pri določenih sortah zaradi predlanske toče ter lanske visoke namočenosti,” je za naš spletni medij dejal Sebastijan Gjerkeš, predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava.

“Glede na to, kaj so vinogradniki prinesli, mislim, da je bilo vino zelo dobro. Izločena vina so bila izločena z namenom, da vinogradnik to še vedno lahko popravi. Vinogradnik s tem ni bil kaznovan in tako želimo, da naredi vino dobro. Presenetilo nas je, da je bilo veliko sortnih vin, saj smo po navadi bili deležni veliko več zvrsti. Sortna vina so letos prejela zelo dobre ocene. Uradno ocenjevanje vin se bo sicer odvilo v Mariboru, tako da neke povprečne ocene še nimamo, sem pa mnenja, da bo nekje med 4 in 5, kar pomeni, da bo letnik ocenjen kot zelo dober.

Če se spomnimo, leta 2022 nas je prizadela toča in vinogradnik je lansko leto pač rezal kakor je le lahko. Pridelka je je bilo pri nekaterih manj, spet drugi pa so imeli zeleno trgatev. In vse to so elementi, ki na koncu vplivajo na rezultat. Kar nekaj je vinogradnikov, ki okus vina zelene trgatve rešujejo sladkorjem. A to se hitro občuti. Pri tem velja omeniti še, da se obdobje sladkejših vin poslavlja, nekaj let je to bil trend, a danes smo bili presenečeni, da sta pri zvrsteh morda bila nekoliko slajša dva vzorca, pri sortnih podobno, kar je zelo pozitivno. Res je, da je kletarjenje pri suhih vinih težje, a trend se obrača proti suhim vinom, kar je tudi bolj zdravo in priporočljivo,” pa je dejala predsednica ocenjevalne komisije, Marija Feher.

Rezultati: