Ostalo

FOTO: Dolnja Bistrica: Uredili spominsko sobo pisatelja Ferda Godine

V okviru praznovanja 90. letnice delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Dolnja Bistrica je bila v soboto, 20. maja 2023 svojemu namenu predana Spominska soba pisatelja Ferda Godine. Ta se nahaja v prostorih prenovljene stare vaške dvorane na Dolnji Bistrici. “Hvala PGD Dolnja Bistrica, Pomurskemu muzeju Murska Sobota in Kulturnemu društvu Ferdo Godina Bistrica za pripravo in sodelovanje,” so sporočili iz Občine Črenšovci.
Ferdo Godina (1912-1994) se je rodil na Dolnji Bistrici. Bil je slovenski pisatelj, publicist in urednik.

Po štirih letih ljudske šole je klasično gimnazijo obiskoval v Mariboru in Ljubljani. Študiral je pravo, med leti 1930-1935 pa je obiskoval še nedeljsko dramsko šolo. Pravniškega poklica ni opravljal. Bil je urednik študentskega glasila Mladi Prekmurec. Do začetka vojne se je ukvarjal z pisanjem, leta 1941 pa se je pridružil narodnoosvobodilnemu boju. V Prekmurju je organiziral Osvobodilno fronto, nato pa kmalu odšel v Ljubljano in se pridružil partizanom. Bil je urednil pri Ljudski pravici, ravnatelj Slovenskega knjižnega zavoda, upravnik Slovenske matice, dramaturg pri Triglav filmu in urednik mladinske strani pri Ljubljanskem dnevniku, kjer je ostal do upokojitve.

Svoje prve zgodbe je pod psevdonimom Bistrički Ferko objavljal v Kleklovih novinah. Sprva je pisal v prekmurščini, nato tudi v knjižni slovenščini. Blizu so mu bile marksistične ideje, ki jih je prenašal tudi na dogajanje v Prekmurju in o tem pisal v liberarnih časopisih Jutro in prilogi Mariborski večernih. Pisal je romane, novele, mladinske pripovedi, črtice in povesti. Med najpomembnejša dela spadajo Bele tulpike, Glas samotne ptice, Zaklenjen dom, Molčeči orkester, Babilon ljubezni in sovraštva, Človek živi in umira, Jezdec brez konja, Jaz sem njena mama, Veški kejpi idr.

Pisatelj Ferdo Godina je v svojih delih opisoval usodo kmečkih ljudi, sezonskih delavcev, izseljencev. Čeprav je živel v Ljubljani, je pisal in ustvarjal samo v Prekmurju. Julija 1994 je umrl v Ljubljani. Pokopan je v družinskem grobu na Žalah.

FOTO: Občina Črenšovci