Ostalo

Dnevni center v Odrancih, ki deluje v sklopu DS Lendava, že služi svojemu namenu

V minulih dneh so iz Doma starejših Lendava sporočili, da je dnevni center v Odrancih pričel služiti svojemu namenu. Temeljni kamen je bil, spomnimo, položen 16. julija 2021. Z dnevnim centrom upravlja Dom starejših Lendava, vrednost investicije pa je znašala okrog 500.000 evrov.
Namen investicije “Dnevni center Odranci” je bila izgradnja dnevnega centra v občini Odranci, kjer je želel Dom starejših Lendava zagotoviti storitev dnevnega varstva za osebe starejše od 65 let. Z novogradnjo so tako zagotovili kapaciteto za namestitev 10 starostnikov. Dnevni center je namenjen posameznikom, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe, potrebujejo pa pomoč, nadzor in organizirano obliko bivanja za določeno število ur dnevno. Storitev je namenjena tudi osebam, ki zaradi osamljenosti v domačem okolju, želijo navezati socialne stike.

“Prijazno vas vabimo, da nas obiščete in osebno spoznate. Nudili vam bomo različne programe za aktivno preživljanje časa, sprostitvene delavnice, kuharske delavnice, redne gibalne aktivnosti, aktivnosti vseživljenjskega učenja, prostočasne aktivnosti, kulturo in umetnost. Dnevni center je namenjen vsem, ki si želite pogovora, druženja in aktivno preživljanje prostega časa.

Z vključitvijo starostnikov v dnevni center, jim bomo zagotavljali osnovno oskrbo, ki pomeni dnevno bivanje in organizirano prehrano, glede na potrebe pa tudi dodatno oskrbo, socialno oskrbo in varstvo. Dnevni center hkrati podaljšuje bivanje starejših v domačem okolju. Čas dnevnega varstva bo prilagojen potrebam posameznika in razbremenjuje družinske člane, ko so ti zaradi zaposlitve odsotni.” so sporočili iz Doma starejših Lendava.

Projekt je nastal v sodelovanju Doma starejših Lendava z občino Odranci, ob posluhu in zavedanju slednje, da se delež starejših v občini povečuje, kakor tudi zavedanju, da je veliko starejših osamljenih in za to, da lahko še naprej živijo v domačem okolju, potrebujejo oskrbo le določeno število ur dnevno. Naložbo je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občina Odranci je za objekt prispevala zemljišče.