Ostalo

FOTO: Dobrovnik: Na strehi vodnega stolpa pospešeno nastaja razgledno opazovalna ploščad

Čeprav je Bukovnško jezero v Dobrovniku še vedno prazno, zgolj večja luža je le ob sanirani pregradi, pa to ne pomeni, da dobrovniška Občina, kar se razvoja te turistične destinacije tiče, spi. V minulih dneh je namreč na strehi vodnega stolpa pričela nastajati razgledno opazovalna ploščad, ki bo zagotovo na območje bukovniškega jezera v prihodnosti pritegnila še več turizma željnih ljudi.
Čeprav so se na dobrovniški občini spraševali, kakšna bo letošnja turistična sezona zaradi izpraznjenega Bukovniškega jezera, pa se je že kmalu izkazalo, da so takšne skrbi odveč. Prav dejstvo, da se je letos izjemoma mogoče sprehoditi po dnu jezera, je tista redkost, ki je poskrbela, da obiskovalcev ni bilo nič manj kot pretekla leta, po drugi strani pa, varnost je pač na prvem mestu in pregrada je bila seveda nujno potrebna rekonstrukcije. Obiskovalci so tako lahko in seveda še vedno lahko vidijo kakšna je bila Bukovniška dolina pred letom 1947, torej, preden so potok umetno zajezili in s tem ustvarili jezero, ki je takrat bil mišljen kot vodni zadrževalnik za sušne dni, a svoje naloge nikoli ni opravljal, saj ni bilo potrebe.

Trenutno pospešeno nastaja razgledno opazovalna ploščad

“Občina Dobrovnik skupaj z Zavodom za okolje in turizem in ostalimi ustanovami in društvi skrbi za razvoj turizma in urejanje ter varovanje okolja. Sanacija Bukovniškega jezera traja že dobro leto in upamo, da se bo po odstranitvi mulja čimprej ponovno napolnilo z vodo in vrnilo tudi vodno in obvodno življenje. V samem osnovnem projektu, ki je vezan na OPN in OPPN ter Sanacija Bukovniškega jezera-PZI, pa so v tem času bili izvedeni tudi manjši projekti v sklopu projektov LAS ‘Pri dobrih ljudeh’. Projekt ‘Doživi naravo’ je eden takih uspešnih idej, kako lahko obnovimo obstoječi ‘vodni stolp’, ki prvotno služi za uravnavanje in kontroliranje vodostaja v jezeru. V tem projektu pa je bila ideja pa tudi že dolgoletna želja, da temu stolpu damo drugačno podobo torej, da mu damo vsakodnevno življenje. Tako bodo vsi obiskovalci tega naravnega okolja lahko stopili na stolp in opazovali okolico z malo višjega položaja, pozneje pa s pripomočki za opazovanje ptic. S tem dobiva Bukovniško jezero z okolico dodano vrednost tudi z razglednim stolpom,” je dejal župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar.