Sveže

5 edinstvenih, nepozabnih doživetij s 5 digitaliziranimi objekti kulturne dediščine v osrčju Pomurja

Pomurje je odslej mogoče spoznati tudi s pomočjo digitalne tehnologije. TIC Moravske Toplice v vlogi vodilnega partnerja projekta Digikul, ki vsebinsko zaobjema digitalno inoviranje pomurske kulturne dediščine s sodelovanjem petih pomurskih občin, predstavlja pet doživetij in digitaliziranih enot kulturne dediščine s svojo zgodbo v osrčju Pomurja. Gre za novo ustvarjena in s sodobnimi digitalnimi tehnologijami in orodji podprta ter obogatena unikatna doživetja, ki na inovativen način predstavljajo edinstveno zgodbo regije in dopolnjujejo turistično popotovanje po Pomurju; od Radencev, Murske Sobote, Moravskih Toplic, Lendave do Jeruzalema.
Digitalizirani objekti kulturne dediščine z zasnovo novih doživetij v Pomurju so rezultati operacije DigiKul, projekta Razvoj turistične ponudbe, digitalno inoviranje kulturne dediščine ter dvig kompetenc vodilne turistične destinacije Moravske Toplice, Lendava, Radenci, Murska Sobota (Pomurje), sofinanciranega v okviru Javnega razpisa za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V sklopu projekta DigiKul, katerega vodilni partner je TIC Moravske Toplice, je sodelovalo pet pomurskih občin (Murska Sobota, Lendava, Ljutomer, Radenci, Moravske Toplice) z namenom, da digitalizirane enote kulturne dediščine še dopolnijo z edinstvenimi zgodbami in doživetji.

Raziščite pet edinstvenih turističnih doživetij in digitaliziranih enot kulturne dediščine na petih lokacijah v osrčju Pomurja

Kulturno dediščino smo s pomočjo VR očal, tabličnih računalnikov, z zgodovinskimi, kulturnimi, etnografskimi in arhitekturnimi zgodbami, skozi razgibano in bogato zeleno naravo in vrhunskimi gastrokulinaričnimi posebnostmi, napletli skozi zgodbe virtualne resničnosti ter obogatili in omogočili doživeti nazoren vpogled v zgodbe posameznega območja in posebnih znamenitosti, ki jih lahko doživite vse dni v letu.

Kam po inovativna in digitalno podkrepljena popotovanju po Pomurju?

S pravljičnimi bitji s pomočjo tehnologije virtualne resničnosti (VR) obiščite vrelce mineralne vode v Radencih in spoznajte digitaliziran zdraviliški vrelec, se sprehodite po parku in okusite zdravilno mineralno vodo. V raziskovalnem duhu pobegnite na prav poseben način iz središča Murske Sobote in se prelevite v male in velike raziskovalce. Novakovo dediščino obiskovalec lahko doživi s pomočjo VR tehnologije, ki je digitalni turistični vodič po Novakovih delih. Prepustite se toku zgodovine in odkrivajte bogata zgodovinska dejstva, ki jih ohranja romanska rotunda v Selu (v bližini Moravskih Toplic), kjer je predstavitev srednjeveške cerkve dopolnjena s tehnologijo navidezne resničnosti (AR) na tabličnem računalniku, ki obiskovalca na slikovit način vodi po freskah in na zanimiv način predstavi njihov pomen in zgodovinsko ozadje.

Okrepčajte se s templjarskim čajem in vrhunsko kulinariko, sokovi in vini območja. Igrivost vam daje veter v jadra, zato je že čas, da poletite na krilih radovednosti na drugi konec Slovenije proti digitalno vizualiziranemu Lendavskemu gradu s prikazom gradnje po fazah, kjer vas prevzame zgodba o bronu. Postopek izdelave in odlivanja bronastih skulptur od zasnove do končnega produkta je prikazan na digitalnih zaslonih. Nato pa že hitite proti osrčju Prlekije, na Jeruzalem, kjer s pomočjo virtualne resničnosti (VR) skozi stoletja spoznavate Cerkev Žalostne Matere Božje. Nato vas vonj prleške gibanice ponese med vinograde in se predate doživetju trgatve v vseh letnih časih, globoko vdihnete med razgledi in se za trenutek ustavite v zavedanju lepote prepleta vseh teh novih doživetij in izkustev.

V sklop pridobitev iz naslova projekta DigiKul se uvršča interaktivna miza, ki je obiskovalcem v pomoč za oblikovanje potovalnega načrta ali personaliziranega izleta po Pomurju glede na vreme, razpoložljiv čas, prevozno sredstvo in vložena denarna sredstva. Interaktivna miza je nameščena in obiskovalcem na voljo v regijskem centru Expano. V okviru operacije se je pripravil tudi sklop izobraževanj, ki so bili namenjeni najširšemu krogu ponudnikov in delavcev v turizmu. Izobraževanja so se osredotočala na kakovost ponudbe in izvajanja storitev, medsebojnega komuniciranja, timskega dela in odnosov z javnostmi.

Skupna vrednost projekta: 350.079,00 € z DDV.