Sveže

FOTO: 101. rojstni dan Marije Mörec

Minuli četrtek je gospa Marija Mörec praznovala visok jubilej – 101. rojstni dan. Gospa Mariška, kot jo kličejo v Domu starejših Lendava, je luč sveta ugledala leta 1915. Pravi, da je takrat bila velika nevihta, padal je dež in bilo je hladno. Zato ni čudno, da njena najljubša pesem nosi naslov  “Zunaj je nevihta bila.”

Misel, ki se glasi: “Življenje je sestavljeno iz tisoč koščkov. Vsak ,prav vsak ima posebno mesti v naših srcih. Če izgubimo samo en drobcen košček, izgubimo delček sebe; in nobeden drug kos sestavljanke ga ne more nadomestiti.”Praznovanje življenja, je droben košček, s katerim polnimo sestavljanko našega življenja in gospa Marija Mörec je v svojo življenjsko zgodbo vstavila posebno dragocen košček.

Gospa Mariška je prišla v Dom starejših Lendava meseca septembra 2016. Odločitev za odhod v Dom, je bila za gospo Mariško ena najtežjih odločitev. V znak ljubezni in zahvale za njeno zaupanje, so ji  v Domu pripravili skupaj z vaščani Puževcev in sorodniki slavje.

Smeh, veselje in dobro voljo so k lepšemu, toplejšemu in prisrčnemu praznovanju prispevale pevke  Doma starejših Lendava “Mladenke” in pevke iz Beznovec “TD Vrtnica.” Pozdrav, darilo in prijazne besede ji je izrekel direktor Doma gospod Franc Špilak in župan občine Puconci, Ludvik Novak. Rože, ki jih je dobila pa so prav posebej ogrele srce slavljenke.

Veselje in nasmeh na obraz ji je privabila tudi čudovita torta, ki so jo  na željo gospe Mariške spekli in okrasili kuharji v Domu. Lepe melodije izpod rok mlade flavtistke Anje in živahen ples Lane, sta vsem prisotnim ostala še posebej v spominu.

Kot se za takšno priložnost spodobi so praznik gospe Mariški polepšali še obisk duhovnika Mitja Andrejek in Katja Ajdnik, pet članska delegacija iz občine Puconci, številni sovaščani iz Puževcev, ter sorodnice iz Šalamencev, Radencev in Moravskih Toplic.

“Gospa Mariška je kljub mnogim izgubam v življenju in težkim preizkušnjam bila vedno dovolj močna. V Domu smo jo spoznali kot odkrito, veselo in družabno stanovalko, ki se rada pogovarja in nam podeli marsikatero ljudsko modrost. Zelo rada poje in kot kaže, drži pregovor, da kdor poje rad, v duši ostaja mlad. Veseli se vsakega obiska posebej. Najbolj se ji zarosijo oči, ko zagleda na vratih obraz hčerke Marjete ali  vnuka Darka. Čeprav živita oba v Ljubljan si, če je le mogoče, utrgata čas in jo obiščeta. Hčerka jo vsak dan pokliče po telefonu, jo spodbuja, tolaži in se skupaj z njo veseli vsakega podarjenega dne posebej,” pravijo v Domu starejših Lendava.

Gospa Mariška pogosto reče: “Delo in skromno življenje,” držite se tega in dobro vam bo.

Vse najboljše gospa Mariška, tudi z naše strani.

Tekst: Melita Makoter