Sveže

Ferenc Horváth: “Želim si, da bi ljudje in tudi mediji končno začeli ceniti znanje in delo, ne pa v vsem takoj videli neke zarote.”

Po tem, ko je na spletnem portalu necenzurirano.si bil objavljen članek, v katerem so zapisali, da ima narodnostni poslanec Ferenc Horváth med vsemi 90 poslanci največ zunanjih svetovalcev in, da kot poslanec skrbi za financiranje nekaterih nekdanjih ključnih kadrov DeSUS ter, da bo samo letos zanje porabil več kot 50.000 evrov se je z elektronskim sporočilom tudi našemu uredništvu oglasil pripadnik madžarske narodne skupnosti, zgodovinar, znanstveni sodelavec Inštituta za narodnostna vprašanja in docent na Univerzi v Mariboru dr. Attila Kovács iz Dobrovnika. Ta Horvátha poziva: “Razkrijte pogodbe!”
V priponko je Kovács pripel Horváthov letak iz kampanje za volitve v DZ RS leta 2018. “Na letaku ste se promovirali s sloganom »Iskreno in pošteno, ker je tudi tako možno in le tako je zares vredno / Őszintén és becsületesen, mert így is lehet és igazán csak így érdemes!«. Ker želim verjeti, da ste na letaku napisani slogan »Iskreno in pošteno« tudi ponotranjili in da iskreno in pošteno politizirate, Vas kot pripadnik madžarske narodne skupnosti in davčni rezident RS prosim, da madžarski manjšinski in slovenski javnosti (npr. na svojem Facebook profilu itd.) posredujete kopije svetovalnih pogodb,” je poslanca Horvátha pozval dr. Attila Kovács.

“Pogodbe za podporo poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti sklepa Državni zbor RS, ki ima že vrsto let vzpostavljen sistem sodelovanja z zunanjimi sodelavci. Državni zbor RS kot podpisnik pogodb ima zato edini zakonsko pravico, da v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja njihovo vsebino tudi posreduje upravičenim prosilcem. Sam z njihovim posredovanjem nimam nobenega problema,” je včeraj v odzivu zapisal Ferenc Horváth.

V svojem pisanju je Kovács nadaljeval: “Mene, kot pripadnika madžarske narodne skupnosti in obenem tudi davkoplačevalca RS namreč zelo zanima, kako ste kot poslanec DZ RS v vsakdanji praksi udejanjili finančno odlično podmazane nasvete in s tem pomagali madžarski narodni skupnosti, ki jo zastopate v DZ RS,” Horváth pa je v odzivu zapisal naslednje: “Tako sva poslanca narodnih skupnosti leta 2020 z Vlado RS podpisala Dogovor o sodelovanju poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti z Vlado Republike Slovenije, ki prvič v zgodovini vsebuje konkretne projekte s terminskim načrtom in institucijami, ki bi morale skrbeti za njihovo realizacijo. A nemalokrat bi ti projekti ostali zgolj črka na papirju, če ne bi s sodelavci garali za njihovo realizacijo. Nekateri od teh projektov so se že realizirali (npr. svetovalec pri Zavodu za šolstvo, ureditev statusa mladinske organizacije, dve novi smeri izobraževanja v Srednji dvojezični šoli v Lendavi, itd.), drugi so v fazi izvajanja (npr. podpisano je Pismo o nameri glede sklada Pomurje Porabje, po Zakonu o skladnem regionalnem razvoju je sprejet nov program za madžarsko narodno skupnost z dodatnimi sredstvi za področje kmetijstva in vinogradništva, sredstva so dodeljena za projekt Hiše generacij v Radmožancih, Zavod za kulturo madžarske narodnosti bo dobilo za leto 2022 dodatna sredstva, dobili bomo urad za prevajanje, itd. )”

Attila Kovács

“Tokratni mandat poslanca madžarske narodne skupnosti je mandat, ki ima največ izzivov do sedaj”

“Tokratni mandat poslanca madžarske narodne skupnosti je mandat, ki ima največ izzivov do sedaj. Pregreta politična situacija v Sloveniji in nenehni pritiski na poslanca narodni skupnosti pa negativni odnos dela slovenske politike in medijev do Madžarov in Madžarske. Če želimo, da pogosto nepremišjene izjave določenih politikov in negativno nastrojeni novinarski članski ne netijo družbenih nemirov na narodnostno mešanem območju, je potrebna izrazito skrbna komunikacija, ki situacijo umirja. Zaradi vseh teh številnih nalogov in izzivov, zaradi želje po kakovostno opravljenem delu, poslanski skupini italijanske in madžarske narodne skupnosti pri delu pomagajo tudi zunanji sodelavci, saj ima poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti redno zaposlene zgolj 3 sodelavce (nekatere druge poslanske skupine jih imajo 10 ali več). Ponosen sem, da imam v svoji ekipi 2 izkušena in odgovorna sodelavca, ki izhajata iz narodnostno mešanega območja in ki odlično poznata problematiko in potrebe madžarske narodne skupnosti, sodelavca, ki imata znanje in dolgoletne izkušnje na področju lokalne in državne politike ter znanje iz širšega družbenega področja. Z njunimi predlogi in angažmajem smo uspeli premakniti marsikatero prepreko na poti k uresničitvi projektov, zapisanih v Dogovoru, in uspeli pogasiti marsikateri ogenj, ki so ga ustvarili določeni politiki in mediji z napadom na madžarsko narodno skupnost . Želim si, da bi ljudje in tudi mediji končno začeli ceniti znanje in delo, ne pa v vsem takoj videli neke zarote. Veliko lažje bi nam bilo in veliko večji bi bil naš skupni napredek,” je še zapisal Ferenc Horváth v svojem odzivu.