Sveže

Slovenci, kot kaže, naftnih derivatov na Madžarskem (zaenkrat) vendarle ne moremo kupiti po nizki ceni. Trgovci, kot kaže, odloka še ne poznajo

Čeprav smo današnje jutro pisali, da po odloku madžarske vlade tudi slovenski državljani lahko pogonska goriva točijo po nizki ceni, to je (danes) 1,29 EUR/liter, pa so nam bralci danes dopoldan sporočili, da so bili primorani za gorivo plačati višjo, torej tržno ceno. Preverili smo, kaj pravi odlok in vprašanje je, zakaj se bencinski servisi čez mejo slednjega ne držijo. Domnevno ga naj še ne bi poznali.
Slovenci, ki živijo ob meji z Madžarsko, so doslej lahko privarčevali pri gorivu tako, da so se odpravili k sosedom. A na madžarskih bencinskih črpalkah od petka dalje cenejše gorivo točijo le vozniki z madžarskimi registrskimi tablicami, je odločila vlada Viktorja Orbana. Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo bo treba plačati tržno ceno, so zapisali.

Po tem, ko je že včeraj poslanec madžarske narodnosti v Državnem zboru RS Ferenc Horváth zapisal, da “po Uredbi lahko avtomobili s slovenskimi registrskimi tablicami še naprej po ugodni ceni tankajo na Madžarskem,” so se mnogi čez mejo po pogonska goriva odpravili že včeraj in tudi danes in bili neprijetno presenečeni. Prodajalci so jim namreč, kljub pregovarjanju -en izmed bralcev se je celo strinjal, da pokličejo policijo, zaračunali tržno ceno goriva.

V dopoldanskih urah smo se obrnili na Horvátha, s pomočjo katerega smo prišli do odloka, ki veleva takole:

“1. člen vladne uredbe št. 94/2022 (10. III.) o drugačni uporabi zakona CXXX. iz leta 2021 o nekaterih regulativnih vprašanjih v zvezi z izrednimi razmerami (v nadaljnjem besedilu: Vladna uredba št. 94/2022 (10. III.)) se dopolni z naslednjima odstavkoma (1a) in (1b):

  • (1a) Gorivo ni proizvod z regulirano ceno, če se ga prodaja z namenom točenja v motorno vozilo s tujo registrsko oznako.
  • (1b) Ne glede na odstavek (1a) se lahko v motorno vozilo s tujo registrsko oznako toči gorivo po regulirani ceni, če je gorivo proizvod z regulirano ceno v državi motornega vozila s tujo registrsko številko in minister, pristojen za zunanjo politiko, z odlokom ugotovi, da se lahko v tej državi motorno vozilo z madžarsko registrsko tablico polni z gorivom po regulirani ceni – pri čemer se višina regulirane cene ne upošteva – kvečjemu z omejitvami, veljavnimi po madžarskih predpisih.”

Žal je ob tem moč sklepati, da verjetno trgovci, kakor tudi nekateri policisti odloka ne poznajo, ali pa ga še niso prebrali. Na točenje bi bilo tako dobro počakati še nekaj dni.