Sveže

Izletniška kmetija Vinarium: “Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da zaščitimo svoje interese”

Na Izletniški kmetiji Vinarium – Franc Puhan iz Bogojine trdijo, da jim je občina Lendava “ukradla” ime in jim tako povzročila tudi materialno škodo; Župan Lendave očitke zavrača. Zadeva bo v prihajajočih poletnih mesecih še vsekakor vroča. Tako ali drugače.
Ko so jeseni lanskega leta na Lendavskih goricah, z velikim pompom v uporabo predali znameniti “Razgledni stolp,” s katerega se, poleg širšega območja Lendave in širšega območja Pomurja, vidi v tri sosednje države, najbrž nihče ni pričakoval, da bo nova prekmurska znamenitost, tudi kamen spotike.

Vinarium -nedovoljeno ime?

kamen spotike še posebej, ker se je izpostavilo, da je stolp upravičil svojo izgradnjo, saj je obiskovalcev bilo več kot je pričakovano, a so se mnogi ušteli. Poleg lendavskega župana Antona Balažka in njegovih sodelavcev, je za spor najbolj kriv “boter,” ki je stolpu podelil nedovoljeno ime – Vinarium. Le nekaj deset kilometrov stran, na obrobju Bogojine v občini Moravske Toplice imajo namreč že 12 let gostinsko-turistični objekt z enakim imenom, Izletniška kmetija Vinarium, last družine Franca Puhana ki nam je povedal, da so svojo dopolnilno dejavnost poimenovali “Vinarium,” ker v isti vasi ima njegov soimenjak ima izletniško kmetijo že dalj časa.

Registrirano na UE Murska Sobota, zaščiteno na Ministrstvu za kulturo?

“Da ne bi prihajalo do zapletov, smo morali svoji dejavnosti dodati dodatki ‘nadimek’. Ker pa imamo 12 različnih sort vin, smo se odločili za Vinarium, kar smo registrirali na Upravni enoti Murska Sobota, pozneje pa še zaščitili na Ministrstvu za kulturo. Za to imam vso dokumentacijo in je vse nesporno. Žal pa nam je občina Lendava lani enostavno ukradla ime, ne da bi me poklicali zraven ko so se odločali o imenu svojega objekta. Pozneje sem sicer sam poklical župana Balažka, že en teden pred odprtjem razglednega stolpa. Prišel je k nam in dejal, da se zaveda kako že obstaja ime Vinarium, a nam obljubljal nekaj kar se mi je že takrat zdelo nerealno, in sicer, da bodo v stolpu, tam prodajali naše vino, ker glede na vinorodni okoliš, nemogoče. Prav tako je obljubljal, da bomo vsak dan na stolpu, kjer nimajo kuhinje, mi ponujali catering prehrano. Toda od tega ni bilo nič, saj je šlo za navadno laž, kajti od takrat se nihče več ni oglasil. Največji paradoks je bil, da nas je župan Balažek povabil na ogled stolpa le dva dni pred odprtjem, ni pa nas povabil niti na odprtje, kjer se je dalo videti, kakšno bo naše ‘sodelovanje’. Če bi želel moje ime uporabljati, bi moral tudi jaz sodelovati pri določanju pravil igre”, nam je razlagal razočarani Franc Puhan, ki je dodal, da se več ne želi niti pogovarjati o morebitni poravnavi.

Že lansko leto v imenu uporabili ime Vinarium

Posebej ga moti, da so že na lanski prireditvi “Lendavska trgatev-Festival Vinarium 2015” prav tako uporabljali ime Vinarium: “To me je še dodatno prizadelo. Zato me moti, da si eni lahko v naši državi privoščijo vse kar si želijo, drugi pa moramo vse delati po reglicih in s plačilom, če želimo dosegati svoje cilje. Sedaj pa je sila moteče tudi za nove goste, ko ne vedo kam gredo, saj označbe in smerokazi Vinarium vidijo na dveh območjih. Zato tukaj prihaja do mnogih zmešnjav. Zamislite si, če bi vsi trgovci v Sloveniji bili Mercator ali Lesnina, kar seveda ne gre. Kljub vsemu me veseli, da na račun tega imena Lendavčani prodajajo veliko vina in imajo veliko obiskovalcev na stolpu, zvišala se je tudi cena zemljišč v okolici. Zaenkrat sicer ne vemo kakšni bodo naši nadaljnji koraki, a vsekakor bomo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitimo svoje interese. Zamislite, če bi se jaz znašel v nasprotni poziciji, torej v poziciji župana Lendave, bi me gotovo že sankcionirali,” je razočaran Franc Puhan, že 12 let lastnik izletniške kmetije z imenom Vinarium.

Sicer pa, na dveh hektarjih imajo Puhanovi 12.000 trsov, pridelujejo 12 različnih sortnih vin, tri rdeča in ostala bela, ki so najboljša na tem območju. Poleg dobre kapljice, predvsem po zaslugi odličnega domačega kuharja, mlajšega sina Uroša, imajo tudi odlično kulinariko, zaradi katere se tako domači, kot tuji gostje pogosto vračajo. Poleg očeta Franca ter Uroša, na kmetiji dela še drugi sin Dejan in seveda mama Cvetka.

Občina Lendava: Ovir za uporabo imena ni bilo

Povsem drugače, kot na izletniški kmetiji Vinarium v Bogojini, trdijo na občini Lendava, kjer nam je župan, mag. Anton Balažek zatrdil, da “ime Vinarium ni zaščiteno in ni bilo pravnih ovir za njegovo uporabo. Gospodu Puhanu smo zadevo razložili in se dogovorili za sodelovanje še pred otvoritvijo stolpa. Glede na število obiskovalcev je to tudi promocija za vse, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo; tudi za gospoda Puhana.”

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6270958536922613409?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]