Sveže

Lanska huda prometna nesreča v Čentibi: Voznik oproščen vseh obtožb

Z branjem sodbe, po kateri je obtoženi oproščen vseh obtožb, se je na Okrožnem sodišču v Murski Soboti, končala glavna obravnava zoper 64-letnega J. Š., ki ga je tožilstvo bremenilo povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom v Čentibi, 2.3.2021.
Že junija letos je sodnik Okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislav Jug razpisal predobravnavni narok, na katerem pa obtoženi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti očitka ni priznal. Tako se je sedaj končala glavna obravnava, na kateri se J. Š. ni zagovarjal, temveč je sodišču izročil napisan zagovor, le kratko je povedal, da mu je “zelo žal, da se je to zgodilo. S tem se mi je življenje obrnilo na glavo. Najraje bi bil, da bi se čas vrnil nazaj pred tistim žalostnim dogodkom, a se to ne more zgoditi in jaz moram s tem živeti. V življenju nisem imel nobenih težav, takrat pa se je zgodilo in sprejel bom vse kar boste odločili,” je med obravnavo žalostno razlagal obtoženi in to je bilo tudi vse, kar je spregovoril pred sodnikom.

Zato pa je zelo temeljit bil izvedenec prometne stroke Jože Škrilec, ki je dejal, da si je temeljito ogledal kraj dogodka, v času, ko se je dogajalo in ko je sonce bilo v enaki višini. Vse posnel in fotografiral ter zadevo podrobno analiziral. Ugotovil je, da je obtoženi vozil le 31 km/h, čeprav je na kraju dovoljenja hitrost 50 km/h. Ni pa se mogel opredeliti, ali bi obtoženi lahko preprečil nesrečo, če bi vozil še počasneje. Zanj je bila olajševalna okoliščina, da je vozil, ko je prišel za rahli ovinek, kjer se je pojavil drugačen položaj vožnje: grmovje, drevje, brežina, objekti … in pojav bleščečega sonca. Po izvedencu je tudi temna obleka oškodovanke bila dodatni faktor za slabšo vidnost. Za peško je bil usoden padec in udarec glave v trdo podlago, saj “pri takšni hitrosti običajno pešec preživi,” je dejal izvedenec, ki je dodal, da je peška hodila po napačni strani, torej v smeri vožnje obtoženega. “Vsekakor je na voznika najbolj vplivala močna bleščavost sonca,” kot je dejal Škrilec, ki je tudi ocenil, da alkohol (0,35 mg/I), malenkost nad dovoljenim ni mogel vplivati na reakcije voznika.

Okrožna državna tožilka Petra Špilak ga je za tem opozorila, da pešca nista mogla hoditi po nasprotni strani, ker da je tam bilo gradbišče. Zato je na njen predlog sodišče zaslišalo dodatne priče, predvsem policiste, prav tako je sodišče pritegnilo izvedenca medicinske stroke, ki naj bi ugotovil, ali je prisotnost alkohola pri vozniku vplivala na njegovo reakcijsko sposobnost. Na koncu so vsi dokazi, z mnenji izvedencev vred, peljali v smeri, da obtoženi ni bil posebej pijan, ob tem pa mu je sonce oviralo pregled ceste. Zato je sodnik izrekel oprostilno sodbo, kar je predlagal zagovornik obtoženega, odvetnik Dejan Rituper. Po drugi strani je okrožna državna tožilka Petra Špilak predlagala nepogojno zaporno kazen v trajanju 16 mesecev zapora in pozneje leto dni prepoved vožnje vozil kategorije B.

Spomnimo: Zgodilo se je pred približno dvajsetimi meseci, v torek, 2. marca 2021. Takrat so policisti in reševalci bili obveščeni o hudi prometni nesreči v naselju Čentiba, dober streljaj iz središča Lendave, ki se je zgodila okoli 17. ure. Voznik osebnega avtomobila je namreč v Čentibi zbil dve osebi, ki sta domnevno bili na sprehodu s svojim štirinožnim prijateljem. Ena izmed oseb, 59 – letna domačinka je pri tem utrpela hude telesne poškodbe in je med prevozom v bolnišnico izgubila življenje, kot je takrat poročala Uprava RS za zaščito in reševanje. Njen partner ni bil poškodovan, enako tudi njun pes ne.