Ostalo

Državna odlikovanja tudi porabskim Slovencem

Danes je na posebni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar vročila odlikovanja Republike Slovenije. Med prejemniki so bili tudi Andrea Kovač, Karel Holec, Erika Köleš Kiss, Metka Lajnšček, “ki z vso zavzetostjo in srčnostjo delajo v dobro Slovencev na Madžarskem ..”
Andrea Kovač, Karel Holec in Erika Köleš Kiss so medaljo za zasluge prejeli za izjemne zasluge na področju ohranjanja slovenskega jezika, kulture in narodne identitete Slovencev na Madžarskem ter prizadevanja za vsestranski razvoj in napredek Porabja. Za zasluge za neprecenljiv prispevek na področju ohranjanja slovenskega jezika, kulture in narodne identitete porabskih Slovencev ter k utrjevanju njihovih vezi z matično domovino je medaljo za zasluge prejela nekdanja generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru, Metka Lajnšček.

Državna odlikovanja so sicer šla še dr. Petru Gstettnerju (za dolgoletno delo na področju manjšinskega šolstva in kulture ter tvornega zavzemanja za reševanje problematike koroških Slovencev na Koroškem) in Samu Pahorju (za vztrajno in dolgoletno prizadevanje pri priznavanju pravic Slovencev v Italiji ter ohranitev slovenskega jezika v javnosti Italijanske republike.)

Foto: USZS