Lokalne volitve 2022Ostalo

Drugi krog lokalnih volitev: Na drugo adventno nedeljo se vnovič odpravljamo na volišča

Na današnjo drugo adventno nedeljo se drugič in hkrati tudi zadnjič letos odpravljamo na volišča. Ta so se odprla ob sedmi uri zjutraj, polnoletni volivke in volivci tudi v občini Lendava pa odločamo, kdo bo Občino vodil v naslednjih štirih letih. Že sicer pa volivke in volivci danes volijo župane oziroma županje v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni prejel večine glasov. Po Sloveniji je odprtih 928 volišč, glasovalo bo lahko 490.639 volilnih upravičencev.
Četrtina državljanov se na današnjo drugo adventno nedeljo vnovič odpravlja na volišče in hkrati tudi zadnjič v letošnjem letu.  V 165 od 212 občinah so župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev, 20. novembra. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Na območju Pomurja drugi krog lokalnih volitev poteka skupno v sedmih občinah, in sicer:

  • Gornja Radgona (David Roškar in Urška Mauko Tuš)
  • Lendava (Janez Magyar in Ivan Koncut)
  • Rogašovci (Rihard Peurača in Martin Ficko)
  • Puconci (Branko Ritlop in Uroš Kamenšek)
  • Veržej (Rastko Škrjanec in Darko Legen)
  • Sveti Jurij ob Ščavnici (Andrej Vrzel in Anton Slana)
  • Murska Sobota (Damjan Anželj in Andrej Mešič)

Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani v nedeljo, 4. decembra 2022, okoli 12. ure, glede na stanje na voliščih ob 11. uri. Drugi podatki o volilni udeležbi bodo znani okoli 17. ure, glede na stanje na voliščih ob 16. uri. Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani na dan volitev po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo na spletni strani Državne volilne komisije osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah. Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer še velja volilni molk.

V občinah, kjer ni drugega kroga volitev, naj bi sklicali ustanovne seje občinskih svetov v 20 dneh po izvolitvi članov. V občinah, kjer danes poteka drugi krog županskih volitev, pa bodo sejo sklicali najpozneje 10 dni po izvedbi drugega kroga. Zakon konkretno odločitev prepušča poslovnikom občinskih svetov.