Sveže

Dobri sosedski odnosi: V delu Kašovega brega v Čentibi se prvič vozijo po asfaltiranem vozišču

Nemalokrat v medijih beremo o sosedskih odnosih, ki so po večini slabi, a tokrat lahko mirno zapišemo o več kot odličnih sosedskih odnosih v Čentibi, natančneje na Kašovem bregu. Ker je po uspešnem dogovoru in složnosti vsak primaknil dobrega tisočaka, so si asfalt na cesti, ki sicer ni občinska, “potegnili” kar sami.
Dobri sosedski odnosi lahko še kako vplivajo na naše počutje v lokalni skupnosti in prav to se je v minulih dneh pokazalo v Čentibi, natančneje, v predelu Kašovega brega, kjer slikovitost kraja bogatijo skrbno vzdrževani vinogradi, sosedje, ki se poznajo in zelo dobro razumejo že od nekoč ter po novem tudi prvič asfaltirana cesta, za kar so po dogovoru prispevali vsi deležniki -tako z odobravanjem kakor tudi s financami.

Zanimivo je, da nekateri ljudje enostavno ne zmorejo biti dobri sosedje in po navadi sploh ne vedo, kako bi lahko vzpostavili dober odnos z bližnjim sosedom. Tega v delu Kašovega brega ne poznajo. Pred časom sta dva soseda, ki sicer nista iz našega območja in ki sta v družinskem razmerju, pričela urejati svoji vikendici, odločila pa sta se, da bosta zemljišči pred svojima objektoma asfaltirala predvsem zaradi lepše dostopnosti in parkiranja.

Ideja je tako prišla na ušesa sosedom, ki so strnili glave in se skupaj z omenjenima sosedoma dogovorili, da bi bilo dobro, če bi asfaltirali kar celotno pot ter jo priključili občinski cesti. Občina Lendava je namreč asfalt “potegnila” vse do omenjenega predela, naprej pa ni mogla, saj ima pot več lastnikov, ki so hkrati tudi lastniki vinskih kleti. Zemljišča so torej zasebna, prepis na Občino, izmera, rezervacija sredstev, izbira izvajalca, … pa bi lahko trajala še leta in leta.

Tako je ob dobrem čentibskem vinu padel dogovor, da vsak lastnik zemljišča dovoli asfaltiranje po njegovi lastnini ter, da vsak deležnik prispeva dobrega tisočaka. Od ideje do realizacije sta minila morda kakšna dva meseca, tamkajšnji lastniki vinogradov ter vinskih kleti pa se sploh prvič vozijo po asfaltu in to svojem. To v praksi tudi pomeni, da je območje Občine Lendava bogatejše za dobrih 100 metrov novega asfalta. 

Župan Občine Lendava Janez Magyar takšne iniciative pozdravlja

Za komentar smo se včeraj obrnili tudi na župana Občine Lendava, Janeza Magyarja, ki takšne iniciative pozdravlja. “Že iz svojega primera lahko povem, da smo tudi tam, kjer imam sam vinograd, na takšen način s sosedi nekoč reševali cesto, ‘vlekli’ asfalt. Primer je zelo podoben in vesel sem, da se to še da tako dogovoriti. Občina vsega naenkrat ne more, še posebej takrat, ko gre za zasebna zemljišča. Takšna akcija je zelo pohvalna. Občina sicer na več mestih v gričevnatem predelu ureja lastništva in služnosti … tega je veliko. Na terenu so pogosto geometri oz. geodeti, manj težav pa je tam, kjer so lastniki kakšen kos zemlje voljni odstopiti sami,” je zaključil Magyar.