Sveže

Dilem je konec: NIJZ Občini Lendava odgovoril: “Tretiranje odraslih komarjev je v Sloveniji prepovedano.”

Občina Lendava se je z vprašanjem, ki trenutno tare najbrž največ občanov Občine Lendava, to se nanaša na veliko število komarjev, obrnila na Nacionalni inštitut za javno zdravje, enota Murska Sobota. Ti so odgovorili, da je je tretiranje odraslih komarjev v Sloveniji prepovedano.
“Tako v občini Lendava kot tudi v širši okolici se zadnje tedne pojavlja vse več  nadležnih komarjev. Z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so glede možnosti dezinsekcije podali pojasnilo, da je tretiranje odraslih komarjev v Sloveniji prepovedano in da ni registriranega nobenega preparata za tretiranje adulticidov,” so sporočili iz Občine Lendava.

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa daje priporočila za zaščito proti komarjem:

– Odstranjujmo stoječo vodo iz svojega okolja (v okolici bivališč, na vrtovih, na pokopališču, …) in s tem zmanjšujmo možnosti za razmnoževanje komarjev. Izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje, izpraznimo podstavke za rože, odstranimo vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajmo. Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače, …. Mestom, kjer stoječe vode ne moremo odstraniti (npr. večje luže), se izogibajmo. Pravilno odlagajmo odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujmo bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajmo zelene površine.

– Nosimo svetla oblačila in z njimi pokrijmo čim večji del telesa (dolgi rokavi in hlačnice), zlasti v času največje aktivnosti komarjev, večinoma zjutraj in pozno popoldan/zvečer. Navadni komar je sicer aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi.

– Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem (repelente) in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo. Nanesemo jih po morebitnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka. Večino repelentov lahko varno uporabljajo tudi otroci, starejši od 2 mesecev, nosečnice in doječe matere.

– Izogibajmo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja.

– Preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem (komarnikov).