Sveže

Dejan Süč, kot govorec avgusta potuje v washingtonski Seattle

Gaberčan, Dejan Süč, zgodovinar, bivši študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, povrhu vsega avtor najobsežnejše diplomske naloge o lendavskih Judih in strastni raziskovalec družinskega drevesa ter zgodovine judovske družine Eppinger in judovstva na tem območju na sploh, bo imel čast nastopiti na največji judovski raziskovalni konferenci na svetu.

Dejan Süč iz Gaberja, o katerem smo v preteklosti že poročali, je verjetno eden tistih, ki živi svoje sanje. In da te znanje lahko pripelje daleč, lahko potrdi tudi sam. Dejan bo namreč letošnjega avgusta v ZDA, v zvezni državi Washington, natančneje v tamkajšnjem mestu Seattle, govorec na največji judovski raziskovalni konferenci na svetu, katere se bo udeležilo več tisoč svetovnih zgodovinarjev in poznavalcev te tematike.

Lansko leto je namreč Dejana na enem izmed forumov na svetovnem spletu, kjer se srečujejo in izmenjujejo mnenja genealogi (genealogija ali rodoslovje je zgodovinska veda, ki proučuje in zasleduje družinsko poreklo ali drugače povedano je veda o vašem družinskem drevesu), opazil svetovno znani genealog, E. Randol Schoenberg (direktor muzeja holokavsta v Los Angelesu), iz Los Angelesa. Predlagal mu je, da se prijavi na omenjeno konferenco kot govorec. 26-letnik je seveda izpolnjeno prijavnico z referencami in drugim gradivom o svoji kompetentnosti oddal, k temu sta med drugim spadali tudi dve pismi doktorjev sodobne zgodovine, rok za oddajo je bil lanski 15. december, in uspel!

»Veš tisti občutek, ko bi rad vse na hitro povedal, a ti živci ne dovolijo, da bi dal glas od sebe? Moj svet se je zavrtel za 180 stopinj. Besede ne morejo izraziti, kaj se trenutno dogaja z mano. Da bom kdaj govorec na največji judovski raziskovalni konferenci na svetu? Da bom sploh kdaj govorec na kakšni konferenci? Da bom sploh kdaj govorec kjer koli? V družbi največjih svetovnih zgodovinarjev in poznavalcev tematike? Deček iz vasi z okoli 500 prebivalci, daleč od centrov odločanja in brez političnih zvez, pri šestindvajsetih? Danes pada vse na glavo, tresem se, da sem komaj spisal teh nekaj vrstic, ker sem dejansko tako vesel in ponosen,« so bile njegove prve besede na spletnem omrežju Facebook, ko je svojim prijateljem sporočil veselo novico.

Dejan je za naš portal med drugim povedal, da bo njegovo predavanje potekalo v seattelskem hotelu Sheraton Seattle, dvorana katerega sprejme okrog dva tisoč ljudi.