Sveže

Danes smo bili priča redkemu pojavu, lijakastemu oblaku

Nekaj minut pred 20.00 uro se je nad Lendavo in okolico razvila nevihta, ki je k sreči prinesla zgolj dežne kaplje brez kakšnega nevarnega vremenskega dogajanja. Oblaki so nad naše kraje prišli iz smeri štajerske, del teh tudi iz smeri Avstrije, nad našimi kraji pa se je v kratkem času “razlila” solidna količina dežja, med drugim pa velja omeniti, da smo bili priča redkemu pojavu, lijakastemu oblaku. Na zadnje smo najmanj tri lijakaste oblake lahko opazovali leta 2009.
Današnji večer se je nad Prekmurjem razbesnel nevihtni piš, nekatere fotografije, ki so zakrožile po spletu, pa namigujejo, da bi na območju med Lendavo in mejnim območjem na Madžarskem lahko nastal vrtinec. Očividci so tako lahko danes proti večeru opazili, da je pod enim od nevihtnih oblakov nastal lijakasti oblak, ki bi se – da bi lahko govorili o tornadu – moral dotakniti tal. Lijakasti oblak je sicer redek pojav, na zadnje pa smo mu bili priča leta 2009. Takrat smo lahko iz smeri Petišovcev proti Lendavi opazovali kar tri. Kot je že v preteklosti dejal znani meteorolog Brane Gregorčič, so lijakasti oblaki zametki tornada, a se ti ne dotaknejo tal.

Tornadi so v Sloveniji zelo redki; metereolog Gregorčič se spomni enega iz leta 1986, razvijal se je od Logatca do Tomišlja, ocenjena hitrost pa je dosegla 200 km/h. Za seboj je puščal sled, široko 100 metrov.

FOTO: Kevin Režonja