Sveže

Bodo na lendavskem sodišču ukinili Pisarno za prekrške in jo premestili izven narodnostno mešanega območja?

Vodstvo Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) skrbi, da bodo s premestitvijo Pisarne za prekrške iz Lendavskega okrajnega sodišča izven narodnostno mešanega območja na slabšem pripadniki manjšinskega naroda na tukajšnjem območju.
Kot kaže, bi se lahko že kar kmalu zgodilo, da bo Okrajno lendavsko sodišče ostalo brez Pisarne za prekrške. Premestitev omenjene pisarne na drugo okrajno sodišče sicer samo po sebi ni nič posebnega, a so pristojni očitno pozabili, da tukaj živijo tudi Madžari, veliko pa je tudi takih, ki se bistveno lažje izražajo v madžarščini. Pisarno za prekrške bodo najverjetneje preselili v Ljutomer, na tamkajšnjo okrajno sodišče, čemur pa nasprotuje vodstvo PMSNS, ki pa, o zadevi niti ni bilo obveščeno. “O zadevi sem bil informiran praktično na ulici,” nam je po telefonu dejal Ferenc Horváth, predsednik PMSNS in narodnostni poslanec v Državnem zboru.

“V bližnji prihodnosti naj bi v Lendavi ukinili Pisarno za prekrške in pristojnosti prenesli na sodišče izven narodnostno mešanega območja. Zaradi tega se je PMSNS v uradnem pismu obrnil na Okrožno sodišče v Murski Soboti, ter se pozanimal, kako se bo zagotavljala dvojezičnost izven narodnostno mešanega območja. Namreč na podlagi dosedanjih izkušenj pri reorganizaciji državnih služb ugotavlja, da je bilo s prenosom nalog na območje izven narodnostno mešanega območja skoraj vselej zmanjšan dostop do urejanja postopkov v jeziku samoupravne narodne skupnosti,” so zapisali pri PMSNS, Horváth pa nam je še povedal, da odgovora iz Murske Sobote še ni prejel. 

Neuradno naj bi šlo za nekakšno reorganizacijo, o kateri pa informacij trenutno ni. “V kolikor je potrebna reorganizacija sodišč oziroma pisarn, PMSNS vztraja, da se storitev zagotavlja na narodnostno mešanem območju, saj bi s tem v najboljši meri lahko zagotovili enake možnosti za vse ljudi. O dogajanju je PMSNS obvestil tudi župana Občine Lendava in Dobrovnik,” so še sporočili iz PMSNS.