Ostalo

Danes obeležujemo svetovni dan romskega jezika

Danes, 5. novembra obeležujemo svetovni dan romskega jezika v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili hrvaško-romski slovar, pred nekaj leti pa so tudi Romi v Sloveniji dobili prvi slovensko-romski slovar.
“Materni jezik je eden temeljnih gradnikov narodne/etnične identitete vsakega posameznika, zato je spoštovanje, ne le lastnega maternega jezika, ampak tudi drugih maternih jezikov, izjemno pomembno, slednjega pa se lahko naučimo le s sistematičnim izobraževanjem. Materni jezik, naj bo velik ali majhen, nas zaznamuje bolj, kot bi mu morda želeli pripisati. Je jezik naše osebnosti, mišljenja, sanj in čustev, naše kulture in identitete, zato je prav, da o njem govorimo ljubeče in toplo, z besedami, ki smo se jih naučili od svoje prve učiteljice – matere. S spodbujanjem uporabe romskega jezika v zasebnem in pol-zasebnem okolju pa tudi s spoznavanjem romskega jezika v šolskem okolju, četudi le v okviru izbirnega predmeta, bomo ohranili romsko kulturo in identiteto prihajajočih generacij, s tem pa poskrbeli, da bo naša družba ostala raznolika in večjezična, predvsem pa kulturno bogata,” je povedal predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš.

Čedalje manj Romov govori jezik svojih staršev

Opozorila, da najočitnejša kulturna dediščina Romov izginja zaradi postopne asimilacije, so vse pogostejša. Romski aktivisti in organizacije opozarjajo, da vedno manj romskih otrok še govori jezik staršev in starih staršev. Tudi zato je današnji dan, 5. november, razglašen za svetovni dan romskega jezika. Po izkušnjah poznavalcev na učenje romskega jezika pri otrocih opazno vplivajo njihovi stari starši, ki še vztrajajo, starši pa kakor kateri. Takšna opozorila se vrstijo zadnjih 10 let. Z enako situacijo se spopadajo denimo tudi na sosednjem Hrvaškem.

Svetovni dan romskega jezika skozi glasbo

Ob tej priložnosti je glasbena skupina Romano Glauso posnela pesem z naslovom “KourKouro” oz. osamljen. V sodelovanju z Denisom Horvatom je nastal tudi zanimiv videospot, ki nam sporoča pomen maternega jezika, izobraževanja in kulture za romsko skupnost. Prav skozi glasbo pa lahko Romi najboljše ohranjajo svojo kulturo in jezik.