Ostalo

Danes in jutri potekajo informativni dnevi

Danes in jutri potekajo informativni na srednjih šolah in fakultetah. Jutranji termin je za srednje šole ob 9. uri, za fakultete pa ob 10. uri, popoldanski za srednje šole in fakultete ob 15. uri, jutri enako. Seveda pa so lahko tudi izjeme (ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko bosta v petek mlade sprejeli že ob 9. oz. 11. uri), zato je dobro preveriti spletno stran srednje šole ali fakultete, na katero se odpravljate.
Na srednjih oziroma visokih in višjih šolah danes in jutri potekajo informativni dnevi. Bodoči dijaki in študentje se tako lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji in dobijo podatke glede nadaljnjega izobraževanja. Učenci, ki letos končujejo osnovnošolsko izobraževanje, se lahko danes namesto pouka udeležijo informativnega dne. Prihodnjim študentom tudi letos pomagajo predstavniki študentskih in dijaških organizacij, nekateri visokošolski zavodi pa so organizirali tudi individualne informativne pogovore.

Pedagogi sicer vsem bodočim dijakom in študentom svetujejo, da so na informativnih dnevih čim bolj radovedni. Doma naj se pripravijo in razmislijo o tem, kaj želijo izvedeti o določenem študiju ali srednješolskem programu, študentska in Dijaška organizacija Slovenije pa sta bodoče dijake in študente pozvali, naj informativne dni čim bolj izkoristijo.

V okviru tokratnih informativnih dni bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo danes, na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo zunaj domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2159 mest, lani jih je bilo 2037. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 2. april.

Dvojezična srednja šola Lendava

Informativni dan se bo za bodoče dijake začel danes ob devetih dopoldan tudi na Dvojezični srednji šoli v Lendavi. Naslednji termin je znova danes ob petnajsti uri, ali pa jutri, v soboto, ob devetih. Lendavska srednja šola je za bodoče dijake tako pripravila predstavitev programov ki jih poučujejo.

Nekoliko več vpisnih mest

Po navedbah pristojnega ministrstva osnovno šolo letos zaključuje 18.053 učencev, kar je 369 več kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 23.782 vpisnih mest na srednjih šolah, lani 23.756.

Za študente višjih šol je v naslednjem študijskem letu na voljo 11.664 mest, za študente univerzitetnega izobraževanja pa 18.636 mest.