Sveže

Danes goduje sveti Florjan, zavetnik mesta Lendava in gasilcev

Vsako leto četrtega maja obeležujemo dan svetega Florijana, zavetnika mesta Lendava ter gasilcev. Sv. Florijan – mučenec, ki je pretrpel mučeništvo v Severni Avstriji (čas vlade rimskega cesarja Dioklecijana) in je umrl leta 304.
Zgodovinski viri mesta Lendava navajajo, da je mesto Lendava pogorelo in od takrat so se meščani mesta Lendave zaobljubili, da bodo na cerkvenem trgu ob cerkvi svete Katarine v Lendavi postavili steber in kip svetega Florjana, da se mu bodo lahko vsako leto priporočili, da bo mesto varoval pred ognjem. Ta kip Florjana sicer ni edini v našem mestu. Na mnogih hišah ter v Lendavi na kipih je upodobljen kot častnik s čelado in zastavo, z vedrom za vodo v roki, s katerim gasi gorečo hišo.

Sv. Florjan je bil veteran rimske vojske ter visoki državni uslužbenec v mestu Cetium. Za časa preganjanj kristjanov so ga privedli v pogansko svetišče na kraju Dioklecijanovega pregnanstva, da bi pred vsemi žrtvoval poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojemu krščanskemu prepričanju.

Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele zatajiti svojo vero, zato so ga mučili in pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan.