Ostalo

Čentiba: Čeprav trdi, da nima nič s telefonskim operaterjem A1 (Simobilom), bodo Primorcu iz Čentibe rubili sinovo premoženje

Prekmurski Primorec bi lahko rekli, Avrelij Cergol, prejema tudi petnajst let staro pošto o dolgovih do podjetja Simobil, sedaj A1. Ta že nekaj krepkih let živi v vikend hiši sina Mateja Oderja, v Mali dolini 54, delu naselja Čentiba, kjer domuje tudi Društvo za trajnostni razvoj, lokalno samooskrbo in promocijo kraja M.A.K.K., katerega predsednik je prav Cergol. In tudi zaradi tega bi ga lahko izvršitelji ali poštarji, brez težav našli, če bi ga iskali, a jim to ni uspelo v minulih petnajstih letih, zaradi česar je Cergol zabredel v težave, iz katerih ne vidi izhoda in katere mu ne obetajo lepe jeseni življenja.
Čeprav živi skromno, od socialne podpore, saj pravi, da mu nekoč, ko je še bil zaposlen kot mornar na morju, potem v Tomosu in še kje niso v celoti plačevali v pokojninsko – invalidsko blagajno, mu sedaj grozi, da bo postal “nov slovenski socialni problem.” Njegove težave so se začele že v začetku tega tisočletja, a je sam zanj izvedel pred nekaj dnevi, 16. maja 2019. “Ko sem tistega dne prišel domov sem za vrati opazil zataknjen debelejši zavitek papirjev, v ospredju pa je pisalo, da je od sodnega izvršitelja in da sem dolžen poravnati 4.560,00 evrov. Sporočilo me je tako šokiralo, da me je skoraj pobralo, saj je pisalo, da gre za opozorilo pred nasilnim vstopom, ob asistenci ključavničarja in policije. Večkrat sem vse skupaj prebral, da bi izvedel česa me bremenijo in zakaj bi radi rubili sinove premičnine, živim namreč v njegovi hiši, saj sam nimam ničesar. Šele ko sem prebral vse druge papirje sem ugotovil, da naj bi družbi Simobil (sedaj A1) pred kakšnimi 15 leti ostal dolžen nekaj tolarjev, sedaj pa me bremenijo takšnega zneska. Sam ne vem, da bi karkoli ostal dolžan in če bi me opozorili, da sem karkoli dolžan bi takrat to tudi poravnal, ne pa da mi sedaj naprtijo takšen dolg,” razlaga Avrelij Cergol, ki prizna, da je približno poldrugo leto, pred letom 2004 posedoval telefon pri omenjenem operaterju, vse od takrat pa je pri drugemu operaterju in tukaj nima nobenih težav, saj vse skupaj sproti poravnava.

Cergol je priznal, da je kar nekaj let “krožil” po Sloveniji, saj je vmes živel v Ankaranu, Ljubljani, na Pokljuki in spet v Ankaranu, od leta 2007 pa je stalno prijavljen v Čentibi, kjer ima tudi izdano osebno izkaznico. “Torej ne vidim vzroka, da me ne bi mogli najti, saj sem ves čas tukaj. Zato ne vem, zakaj so vse, na sodiščih in še kje delali brez mene, brez moje vednosti. In pred tem me niso o ničemer obveščali, sedaj v maju pa mi lahko dostavijo vso možno dokumentacijo,” razočarano razlaga Cergol, ki trenutno prejema manj kot 400 evrov socialne podpore in dejansko težko živi. “In kako ob tem naj plačam nekakšne terjatve, pa tudi rubiti mi ne morejo nič, saj je to sinovo, on pa mi je le omogočil, da tukaj živim.”

Naš sogovornik trdi, da ni kriv, da ga sedaj preganjajo in želijo, da jim plača znesek, kakršnega si niti zamisliti ne more. Pravi, da tega nikakor ne more plačati in če bodo vztrajali bo prisiljen v osebni stečaj, saj, da nima ničesar in bo s tem postal še en izmed številnih slovenskih socialnih problemov, ki da pogosto niso za to sami krivi, on pa še najmanj, še posebej, ker da mu nihče, ne upnik in ne sodišče, v vseh teh letih niso uspeli vročiti niti ene pošiljke s kakršno koli odločbo, opominom ali vabilom, sedaj pa da so mu jih enostavno prinesli vse, za vsa leta nazaj.

Na očitek Cergola pri A1 niso odgovorili

Ptujska odvetnica Alenka Gerečnik Čeh, ki zastopa upnika nam je povedala, da zaradi varovanja osebnih podatkov zadeve ne more komentirati. Podobno so nam sporočili iz Službe za odnose z javnostmi družbe A1 Slovenija, ki je naslednica Simobila, in sicer, da o konkretnem primeru, čeprav se je stranka sama razkrila, ne morejo govoriti. Prav tako nam niso odgovorili na očitek Cergola, da mu sploh niso pošiljali raznih obvestil in opominov, ali pa jih on ni dobil. So pa razložili kako pri družbi potekajo aktivnosti povezane s sodnimi izvršbami: “V A1 Slovenija izvedemo številne korake preden vložimo predlog za izvršbo na sodišču. Po prekinitvi naročniškega razmerja se primer poskuša rešiti izvensodno, kar po navadi traja nekaj mesecev in šele nato se začne sodna pot s predlogom za izvršbo, kjer ima stranka ponovno možnost navajanja vseh svojih argumentov in seveda možnost uveljavljanja vseh pravnih sredstev, ki jih ima skladno z veljavno zakonodajo na voljo. V kolikor dolg ni poplačan prostovoljno, lahko upnik na podlagi uspešno zaključenega sodnega postopka poskuša priti do plačila na različne načine in v različnih časovnih obdobjih, vse seveda v okvirih, ki mu jih daje zakon. Po tem procesu se ravnamo pri vseh uporabnikih, ki ne izpolnjujejo obveznosti do nas.”