Ostalo

Bodi zvezda, ne meči petard

Skupaj z Milanom Nemešem dr. med. spec. kirurgom iz Splošne bolnišnice M. Sobota, Terezijo Cvetko, predstavnico Društva za zaščito živali Pomurja in Borisom Rakušo, samostojnim policijskim inšpektorjem Sektorja uniformirane policije, so pomurski policisti na včerajšnji novinarski konferenci opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov, ter pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.
Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z izvedbo preventivnih kot tudi represivnih aktivnosti poda prispevek k preprečevanju negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

Tako tudi letos sodelujemo v preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjen osveščanju o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov. Letošnjo preventivno akcijo podpira tudi smučarka Ilka Štuhec, vrhunska športnica zaposlena v policiji.

V času od 1. decembra 2017 do 10. januarja 2018 smo policisti PU M. Sobota prejeli (v oklepaju so primerjali podatki za leto prej) 14 (25) prijav v zvezi uporabe pirotehničnih sredstev. Ugotovljene so bile 4 (6) kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. V zvezi s pirotehničnimi izdelki je bila opravljena ena hišna preiskava. Podana je bila kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1 zaradi samopoškodbe in ena kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja Izsiljevanja po 213. členu KZ-1 ter eno poškodovanje tuje stvari. Policisti smo v navedenem obdobju zasegli 123 (551) kosov petard.

V času do sedaj v letu 2018 so policisti prejeli 4 prijave v zvezi z uporabo pirotehničnih izdelkov. Vendar ob prihodu policistov na kraj se v teh primerih ni dalo izslediti storilce, nekateri prijavitelji pa niso vedeli povedati od kod prihajajo poki.

1. januarja 2018 so policisti PP Gornja Radgona obravnavali primer hude telesne poškodbe, ko je ena izmed izstreljenih raket v predel očesa zadela občana, ki je raketo izstrelil.