Ostalo

Okrajno sodišče v Murski Soboti: Lažnega kriminalista obsodili na 11 mesecev zapora

Sredi lanskega oktobra smo poročali, da sta dva neznana storilca po telefonu lažno prepričala starejšo oškodovanko, da sta kriminalista in, da bo z njima odšla na pošto, kjer bo dvignila denar, da bosta preverila pristnost bankovcev. Storilca sta prišla domov po oškodovanko in jo s svojim vozilom odpeljala na več različnih pošt, kjer je oškodovanka dvignila denar in ga predala storilcem.
“Glavni kriminalist” bo sedel 11-mesecev

Z intenzivnim zbiranjem obvestil je bil en osumljenec že čez nekaj dni izsleden na območju Policijske uprave Celje, kjer mu je bila odvzeta prostost. Po opravljeni hišni preiskavi in vseh zbranih obvestilih, je bil 45-letni osumljenec naslednji dan pozno popoldan s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja goljufije in lažnega izdajanja za uradno osebo priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zanj odredil pripor.

45-letnik, ki je bil prijet na območju Celja, enega izmed naslovov bivanja pa ima tudi na območju Nemčije, je v teh dneh stopil pred sodnika, kjer ga je doletela roka pravice. Omenjeni je bil tako na Okrajnem sodišču v Murski Soboti obsojen za dve kaznivi dejanji in sicer lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo ter za goljufijo. Za prvo kaznivo dejanje je prejel tri mesece zaporne kazni, za goljufijo pa 9 mesecev. Skupno bo tako za rešetkami preživel 11 mesecev.

Sostorilec bo šele stopil pred sodnika

Po tem, ko so policisti izsledili in prejeli glavnega osumljenca, pa so nadaljevali z iskanjem sostorilca, ki so ga prijeli kmalu. Gre za voznika vozila, ki je prevažal tako glavnega storilca kakor tudi oškodovanko. O slednjem sicer policija ni podala kakšne posebne izjave, bo pa tudi ta stopil pred sodnika, a pričakovati je, da bo slednji prejel bistveno milejšo kazen kot njegov 45-letni pajdaš. Ali je oškodovanki denar bil vrnjen, ali pa ga bo od storilca mogla izterjati po sodni poti, ni znano.

Bodite pozorni!

“Opozarjamo na previdnost pri tovrstnih poskusih goljufij. Ko so občani v dvomih, ali gre za lažno izdajanje za policiste, lahko to preverijo s klicem na telefonsko številko 113. Opozarjamo pa tudi, da se pojavlja več različnih načinov goljufij, pri katerih storilci potrkajo na domove potencialnih žrtev. Storilci vedno znova najdejo nove načine, velikokrat pa poskušajo ogoljufati starejše osebe. Starostnikom zato svetujemo, naj bodo posebej pozorni, ko jih na domu obiščejo neznanci. Policisti svojcem starejših oseb svetujemo, da se o takšnih primerih z njimi pogovorijo. Opozorijo naj jih, da v svoje domove ne spuščajo neznancev,” so sporočili iz policije.