Sveže

Ajdov med: Izjemen uspeh čebelarja Bojana Donka iz Dolgovaških goric

Že dobro leto upokojeni policist Bojan Donko iz Dolgovaških goric, ki je ob enem tudi strastni čebelar, ima namreč 150 družin in letno pridela okrog 7 ton medu, se je prebil v finale enajstega mednarodnega tekmovanja degustacije medu V ZDA, kjer se je znašel v elitni družbi čebelarjev, ki krojijo sam vrh. Gre za izjemen uspeh, saj je Bojanov ajdov med sploh prvi slovenski med, ki se je prebil tako visoko na svetovnem tekmovanju z okušanjem.
Finale enajstega mednarodnega tekmovanja degustacije medu, z naslovom “11th Annual Black Jar International Honey Contest”, je potekalo v nedeljo, 5. junija 2022 v Ashevillu, ZDA. Prestižnega tekmovanja se udeležijo vse države, ki želijo tudi na tak način predstaviti in promovirati svoj med med svetovno konkurenco. Slovenski ajdov med čebelarja Bojana Donka iz Dolgovaških goric je bil eden izmed 30 finalistov, ki so “preživeli” več izločilnih krogov in prejeli certifikat finalista v konkurenci temnih medov (“Dark Honey”).

Štirinajst sodnikov je na koncu tekmovanja sedelo za dolgo mizo, kjer so jim postregli s črnim satenom pokrite steklene kozarce (iz tega izhaja tudi naziv tekmovanja). Kozarci so bili označeni s štirimi številkami, tako, da sodniki niso poznali ne izvora in niti kategorije medu, ki je bil pred njimi. Sodniki niso smeli razpravljati o svojih vtisih o okusu in večina sodnikov je gledala naravnost predse, ko so razmišljali, kakšno oceno bodo podali. Ocene so bile na lestvici od 1 do 10, pri čemer je bila 10 najvišja. Medovi, ki so se prebili skozi zahtevne izločilne postopke so postali finalisti tekmovanja. Finale tekmovanja je sicer opazovalo preko 2.000 udeležencev dogodka.

Ko so bili vsi finalisti določeni so dovolili sodnikom, da ponovno okusijo posamezne medove in celo spremenijo svojo presojo. Šele tedaj so določili deset zmagovalcev kategorij, med katerimi so določili zmagovalca celotnega tekmovanja. Letošnji naziv “Najbolj okusen med na svetu” je prejel Richard Drutchas iz Worcestra, Vermont, ZDA. Prejel je nagrado 5500 $, zmagovalci kategorij so prejeli vsak 150$. Finalisti so prejeli certifikat z imenom in priimkom ter lokacijo (izvor) medu in seveda objavo na spletnih straneh.

Odlični ajdov med iz Slovenije se je zapisal v zgodovino, kot prvi temni med, ki se je prebil tako visoko na svetovnem tekmovanju z okušanjem. Ajdov med, ki ga prideluje čebelar Bojan Donko iz Lendave, se trži pod prodajno znamko MELLIFERA. Slovenski med in slovenski čebelarji so tako v svoje vitrine dodali še eno prestižno priznanje. Za zaključek naj zapišemo, da je čebelar Bojan Donko s strani Čebelarske zveze Slovenije prejel priznanje za zasluge pri razvoju čebelarstva kot vzrejevalec čebeljih matic kranjske sivke (Apis mellifera carnica). Njegove matice so nagrajene za največji donos medu v letu 2021, letno pa jih vzredi okrog 1.000.