Ostalo

ZKMN s prekmurskimi madžarskimi društvi o prireditvah v bodoče

Zavod za kulturo madžarske narodnosti je v dvorani vaškega doma v Dolgi vasi tokrat prvič po epidemiji koronavirusa organiziral srečanje predstavnikov prekmurskih madžarskih kulturnih društev. Namen sestanka oz. srečanja je bil pogovor o vnovični obuditvi prireditev, po tem, ko jih je epidemiološka situacija praktično onemogočila.
Vodstvo Zavoda za kulturo madžarske narodnosti je tokrat prvič po dveh letih v dvorani vaškega doma v Dolgi vasi organiziralo srečanje vodstev prekmurskih madžarskih društev in sicer z namenom vnovič obuditi dogodke, ki so bili zaradi razmer s koronavirusom onemogočene. Srečanja so se udeležili tudi nekateri strokovni sodelavci društev, srečanja pa se je udeležil tudi predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, Ferenc Horváth, predsednica Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Judita Vida Törnar, med tem, ko je srečanje vodil direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti, Mihael Šooš.

Dosedanja srečanja so bila namenjena pregledu dogodkov, ki so se že zgodili in ki se šele bodo odvili, a je tokrat bilo nekoliko drugače, saj je pogovor zaradi dveh let nedejavnosti lahko tekel le o prihodnosti. Kot je dejal Šooš, je tukaj ključno povezovanje med kulturniki in skupnostjo in pripomnil, da je pomembno, da se društva z delom začnejo čim prej ter da je naloga skupnosti, da to spodbujajo. Vzpostaviti stanje, kakršno je bilo pred epidemijo seveda ne bo enostavno, saj sta dve leti “pavze” podrli kontinuiteto večini društev in tako želi sklicatelj sprva organizirati programe, v katerih bi se lahko predstavilo več kulturnih društev hkrati.

En izmed takšnih dogodkov, na katerem se bi se naenkrat predstavila vsa pomurska madžarska kulturna društva, se bo 4. junija odvil v Žitkovcih, v poletnih mesecih pa želijo v centru Bánffy organizirati etno večere ali pa morda kakšno večjo prireditev. V jeseni bi sledil kulturni program z namenom obujanja tradicije, člani društva pa bi se lahko udeležili tudi izleta na sosednjo Madžarsko, na srečanju v Dolgi vasi pa so omenili tudi višanje proračuna Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. Ta bi se naj zvišal za okrog 100 tisočakov, je pa že sedaj ta nekoliko povišan in sicer na račun rokodelstva. Povečanje proračuna sicer ni enostavno, saj o tem odloča več deležnikov v verigi, med drugim tudi kulturno ministrstvo, s tem pa bi se uresničila tudi kakšna nova zaposlitev, morda celo dve, izpustili pa niso niti krožkov, ki bi se na ta račun lahko izvedli, v to pa želijo vključiti tudi strokovnjake iz sosednje Madžarske.

FOTO: Betina Gerebic/mmr.si