Ostalo

Zaradi različnih mnenj, dela ustavljena

V minulih letih je bilo moč videti, kako so vodotoki, v katerih bi se morala videti voda, zarasli z raznim rastlinjem. To je bil tudi delni vzrok minulih poplav. Za tem se je nekaj le premaknilo. Vodotoki so bili deležni čiščenja, v Petišovcih pa se je čiščenje do nadaljnjega ustavilo.
Potok Kopica v Petišovcih je trenutno jabolko spora med krajani, zaradi česar se je ustavilo celo čiščenje struge. Občina Lendava je več let vztrajala, da bi bilo potrebno vodotoke, ki so v lasti države, bolje vzdrževati. Med vodotoki ki so v lasti države je tudi potok Kopica, ki se je sicer v medijih v preteklosti večkrat pojavljala, v času minulih poplav pa je Petišovčanom povzročila ne malo preglavic.

Tudi Kopica je bila primer slabega gospodarjenja države s potoki, ko se je po skorajda letu in pol le nekaj premaknilo in čiščenje se je začelo. Ker je poplavna varnost v interesu vseh, se je občina Lendava odločila, da pokrije del stroškov čiščenja, ki ga za ARSO opravlja VGP Mura. Če smo natančni: Dela so se na potoku začela lansko jesen, se pozimi ustavila in znova nadaljevala letošnjo pomlad.

Pa se je znova ustavilo. Tokrat seveda niso bile krive vremenske razmere, ampak nekateri krajani sami. Komunikacijo o samem izvajanju del je izvajalo vodstvo krajevne skupnosti ter izvajalec del sam, ki dela izvaja skladno z vodarsko prakso tako kot povsod drugod. Med krajani je tako prišlo do različnih stališč in mnenj glede načina izvajanja del, izvajalec pa je občino Lendava za tem obvestil, da do uskladitve stališč krajevne skupnosti, očiščevalna dela ustavlja.

“Občina Lendava vztraja pri stališču, da je poplavna varnost izrednega pomena in je z deli treba nadaljevati tako, da se upoštevajo tudi želje krajanov, kolikor je to možno,” pa so zapisali na spletni strani lendavske občine.