Ostalo

Zaključen projekt “Raznolikost je most, ki ga želim prečkati,” v katerem je kot projektni partner sodelovalo HKD Pomurje iz Lendave

Društvo rejnikov Međimurja je prvič sodelovalo kot prijavitelj in Hrvaško kulturno društvo (HKD) Pomurje iz Lendave kot partner v projektu Erasmus +, mladinska izmenjava “Raznolikost je most, ki ga želim prečkati.” Projekt se je odvijal deset dni in se uspešno zaključil. V projektu je, kot so sporočili iz HKD Pomurje, veliko pripomogla Občina Lendava in direktor občinske uprave, Mihael Kasaš
Otrokom in mladini iz sosednjega Međimurja (25) in Lendave (15) je v okviru projekta bilo omogočeno desetdnevno bivanje v hostlu Selce. V sklopu aktivnosti so sodelujoči imeli vsakodnevne izobraževalne in zabavne dejavnosti, kjer so pridobili nova znanja in izkušnje, razvili sposobnost sprejemanja različnosti in strpnosti. “Glavni cilji projekta mladinske izmenjave je bilo spodbuditi in opolnomočiti rejnike in mlade, večinoma Rome, k aktivnemu sodelovanju v življenju skupnosti ter jim pokazati, da raznolikost ni problem in da ima vsakdo pravico do normalnega življenja,” so sporočili iz HKD Pomurje.

Med delavnicami o migracijah so rejniki na lastno pobudo dodali, da je tudi vsak premik iz ene rejniške družine v drugo zanje nekakšna “migracija,” s katero se je pogosto zelo težko spoprijeti. “Najtežje se jim je privaditi na novo družino, novo okolje, novo šolo, nove prijatelje, najpomembneje pa jim je tudi sprejeti in ljubiti. Takšna druženja so vsakomur dragocena, še posebej zato, ker se sklenejo nova poznanstva, prijateljstva, simpatije, mladostna ljubezen, kar je ob koncu med drugim bil tudi vzrok za solze in velika želja večine med njimi, da se druženje nadaljuje,” so še sporočili izvajalci projekta.

Mladinsko poglavje programa Erasmus+ nagovarja mladinski sektor in ga spodbuja k organizaciji učnih mobilnosti za vse mlade v starosti od 13. do 30. leta, ki ponujajo priložnosti neformalnega in priložnostnega učenja v kontekstu (mednarodnega) mladinskega dela. Spodbuja tudi razvoj kompetenc mladinskih delavcev in voditeljev za organizacijo aktivnosti neformalnega izobraževanja v mladinskem delu ter vključevanje mladih v dialog z oblikovalci mladinskih politik na lokalni, nacionalni, evropski ali mednarodni ravni.