Ostalo

Za vedno se je poslovil najstarejši pomurski policist

Za vedno se je poslovil najstarejši pomurski policist Jože Žabkar, ki je lani na silvestrovo praznoval častitljivih 100 let, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota. “Pomurski policisti smo Jožeta skupaj s predstavnikom Kluba Maksa Perca redno obiskovali na njegov rojstni dan. Obiska je bil zelo vesel, vedno nas je pričakal dobre volje in odprtega srca.”
Jožef Žabkar je bil rojen 31.12.1920 v Kužišču pri Krškem, živel pa je v Moščancih na Goričkem, kjer je v družbi svojih bližnjih zadnji dan leta 2020 obeležil častitljivo obletnico, svoj stoti rojstni dan. Jožef Žabkar je v organih za notranje zadeve delal od 1. aprila 1948, ko je kot policist v civilu bil poslan na postajo milice v Moščance. Kmalu zatem je končal enoletno policijsko šolo v Begunjah, leta 1950 pa je bil premeščen v Šalovce, najprej kot namestnik komandirja, zatem kot komandir postaje. Vmes je bil za dve leti premeščen na postajo v Gornje Petrovce, do leta 1977 pa je delal kot komandir v Moščancih. Zadnje leto in pol pred upokojitvijo je delal v stalni službi – današnji OKC, na Policijski upravi Murska Sobota, julija 1979 pa se je upokojil in 40 let užival zasluženo pokojnino.

Slavljenec se je rad spominjal prehojene poti, dogodkov in ljudi, čeprav je bilo včasih treba biti kar 24 ur na patrulji, miličniška služba pa se je takrat opravljala le peš. Obhodi so bili še na meji z Avstrijo, saj so mnogi v želji za boljšim življenjem bežali na zahod, to pa je takratna oblast preprečevala. Hujših zločinov sicer takrat še niso poznali, najbolj stresno in napeto je bilo, ko so morali varovati takratne davkarje, ki so od bogatih kmetov jemali pridelke, žito, viške hrane, je povedal tik pred častitiljivim jubilejem. “Težko ti je bilo pri srcu in v duši, ko si moral to opazovati, saj smo se na Goričkem takrat vsi med seboj poznali,” je dejal Jože, ki je bil ponosen, da je takrat miličniški poklic bil zelo spoštovan, in dobro plačan, kar danes ni primer.