Ostalo

Za osnovnošolce in srednješolce je danes prvi šolski dan

Za osnovnošolce in dijake je danes prvi šolski dan. Deset mesecev bo tako šola znova njihov drugi dom, nič drugače pa ne bo za njihove učitelje in učiteljice. Poglejmo podrobneje.

Danes zjutraj se bodo učenci in dijaki znova srečali pred šolskimi zgradbami, tisti najmlajši, prvošolčki pa bodo prag osnovnih šol prestopili v popoldanskih urah. DOŠ I Lendava bo sprejem za prvošolce pripravila danes ob 17.00 uri v šolski telovadnici, učenci od 2. do 9. razreda pa se bodo zbrali ob 7.45 uri na šolski ploščadi, kjer jih bodo pričakali ravnateljica in učitelji. Tudi v podružnični šoli v Gaberju bo ura prihoda za druge in tretje razrede enaka kot v Lendavi.

Prvega septembra svoje dijake pričakujejo tudi na DSŠ Lendava. Dijaki višjih letnikov se bodo zbrali v avli šole ob 7.05 uri, dijake prvih letnikov pa pričakujejo ob 7.30 v amfiteatralni predavalnici.

Poslanica ministrice

Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport: “Različno ga doživljamo: prvošolčki verjetno najbolj nestrpno in z največjim vznemirjenjem, ostali pa z različnimi pričakovanji in ambicijami. Večina se vas zagotovo veseli ponovnega snidenja s sošolkami in sošolci, sklepanja novih prijateljstev in seveda tudi osvajanja novega znanja.

Šolske torbe so, verjamem, pripravljene, šolske potrebščine podpisane, zvezki nared, da vanje začnete pisati nove vsebine. Kljub številnim obveznostim, ki jih prinaša šolsko leto, vsem želim, da boste v šolo hodili z veseljem in z dobrimi občutki. Brez pretiranega strahu pred ocenami in nejevolje zaradi domačih nalog. Naj vladajo pozitivne plati učenja in druženja.

Znanje je izjemnega pomena in odpira številne poti. Spoznavanje novega in pridobivanje odgovorov na vprašanja, ki se vseskozi porajajo, naj zato poteka v prijetnem vzdušju. Prav je, da ste prizadevni pri učenju in raziskovanju, a enako pomembno je, da znate uživati sleherni trenutek; tudi tiste, ki jih preživite v šolskih klopeh in se jih boste vedno spominjali.

Cenjene učiteljice in učitelji, strokovni delavci, vsi ostali zaposleni v šolah, želim vam pravo mero kreativnosti, inovativnosti in strpnosti. Spoštovani starši, ne pozabite pomembne vloge pri določanju vrednot in spodbujanju vaših otrok ob premagovanju različnih izzivov odraščanja.

Srečno, uspešno in varno novo šolsko leto želim vsem!”

Preventivna akcija »Začetek šole« za varno mobilnost v vzgoji in izobraževanju

Knec avgusta se je začela preventivna akcija »Začetek šole« Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v okviru Nacionalnega programa za varnost cestnega prometa 2013-2022. Akcija poteka do sredine septembra. Izvajajo jo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, Ministrstvom za infrastrukturo in prostor, Zavodom RS za šolstvo, občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policijo, občinskimi redarstvi, inšpekcijskimi službami, nevladnimi organizacijami in prostovoljci.

Akcija je namenjena varovanju otrok in mladostnikov, ki zopet vsakodnevno stopajo po različnih poteh v šolo in iz šole domov. Da bo njihov prihod v šolo in domov varen, želijo s tem vse udeležence v prometu spomniti, da je za kulturo vedenja v prometu potreben strpen, zgleden, odgovoren odnos do sebe in ostalih ter dobro poznavanje cestno prometnih pravil.

Ela Hozjan, ki bo ob današnjem prvem šolskem dnevu stopila v tretji razred Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci, ter predsednik republike Borut Pahor sta v prisrčnem videu vsem šolarjem zaželela uspešen začetek novega leta: