Ostalo

Z dela na Hrvaškem so se vrnili trije policisti, med njimi tudi policist PP Lendava

Generalni direktor policije Marjan Fank je minuli teden sprejel policiste, ki so se vrnili z dela na Hrvaškem, kjer so od 17. julija službovali v okviru projekta Varna turistična sezona 2017.
Slovenski policisti so tudi to poletje sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa so omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu nosijo uniformo slovenske policije in niso oboroženi, prav tako ne izvajajo policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je naloge opravljal na območju Policijske postaje Pula, Robert Göncz iz Policijske postaje Lendava je delal na območju Policijske postaja Krk, Marjan Vrtič iz Policijske postaje Gorišnica pa je služboval na območju Policijske postaje Novalja.

Takšno sodelovanje prinaša koristi

Tovrstno sodelovanje prinaša obilo koristi, tako obema policijama kot tudi turistom iz obeh držav. Policijski postopki so krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.