Ostalo

Vozniki e-skirojev, segwayjev in električnih dvokoles pozor! Policisti bodo v tem tednu prežali predvsem na vas!

Po vsej državi z aprilom policija začenja akcijo Varno z e-skirojem, ki jo tudi letos koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Ves teden, od 3. do 9. aprila 2023, bodo policisti poostreno nadzirali uporabo lahkih motornih vozil, kot so e-skiro, “segway” in električno dvokolo.
Na katere prekrške bomo policisti najbolj pozorni?

Med akcijo bodo policisti, tudi ob svojem rednem delu, preverjali, ali vozniki e-skirojev izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, uporabljajo dovoljene prometne površine in nosijo zaščitno čelado, ki je obvezna za vse voznike do dopolnjenega 18. leta starosti. Pozorni bodo tudi na prepovedano uporabo slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo.

Kaj je lahko pri vožnji z e-skiroji najbolj nevarno?

Električni skiroji so lahka prevozna sredstva, ki jih je na naših ulicah čedalje več, saj so hitri in priročni za premagovanje krajših razdalj. Priljubljeni so še zlasti v lepem in toplem vremenu. “Toda vožnja z njimi je lahko nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles pa obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Hitro lahko pomenijo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo. Dodatna nevarnost se pojavi, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov,” so zapisali pri Policiji.

E-skirojev na slovenskih cestah čedalje več. Letos v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov na e-skirojih

Število voznikov e-skirojev se v cestnem prometu povečuje. Povečuje se tudi število nesreč. Voznikov e-skirojev, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, je bilo leta 2022 tako za 112 odstotkov več kot leto prej. Prav tako sta leta 2022 umrla že dva voznika e-skiroja, za več kot sto odstotkov je bilo tudi ponesrečencev s telesnimi poškodbami.

Letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov e-skirojev, kar je skrb vzbujajoče, saj se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja. Več kot polovica voznikov e-skirojev je tudi povzročiteljev prometnih nesreč.