Ostalo

Vladu Kreslinu Zlata piščal za življenjsko delo

Zlata piščal je slovenska strokovna glasbena nagrada, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. Zlata piščal je edina slovenska strokovna nagrada, namenjena izvajalcem in ustvarjalcem zabavne glasbe.
Nagrade Zlata piščal 2021 za glasbene dosežke v letu 2020 so organizatorji tudi letos podelili v varnem zavetju spleta. Med skoraj 2000 predlogi je Akademija, sestavljena iz strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo, v petih kategorijah izbrala nagrajence, ki so v ustvarjalnem letu 2020 izstopali s svojimi glasbenimi presežki.

Izbor v petih kategorijah, skladba leta, izvajalec leta, album leta, novinec leta in življenjsko delo, je nato pregledala in s točkami ocenila Akademija, ki je sestavljena iz strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo. Album leta 2020 je postal Enkratna, neponovljiva – Okustični & Jadranka Juras. Naziv Izvajalec leta 2020 so prejeli Joker Out. Skladbo leta 2020 so posneli Dan D – Ne naredi mi tega. Novinci leta 2020so postali Wckd Nation. Akademija je Zlato piščal za življenjsko delo podelila izjemnemu glasbeniku in avtorju Vladu Kreslinu.

Ime nagrade “Zlata piščal” je navdihnila starodavna piščal, najdena leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas okoli 60.000 let pred našim štetjem. Pripadala bi naj neandertalcu, živečemu na področju današnje Slovenije, in je najstarejše doslej najdeno glasbilo. Društvo Zlata piščal se je za ustanovitev nagrade odločilo, saj po ukinitvi nagrade Zlati petelin v Sloveniji ni bilo prave cehovske nagrade na področju zabavne glasbe. Nagrado so prvič podelili 29. maja 2015 v ljubljanskem Hotelu Union.